Energetika važna za odnose između BiH i Rusije

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov izjavio je danas da je energetika važan dio bilateralnih odnosa dviju zemalja, što se vidi i iz dnevnog reda prvog Radnog sastanka između Bosne i Hercegovine i Rusije, koji je organiziran u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Bosna i Hercegovina 02.12.2019 | 12:23
Energetika važna za odnose između BiH i Rusije
Dodao je da će, osim o isporukama gasa, biti razgovarano o saradnji u oblasti modernizacije termo i hidroeketrana, razvoju obnovljivih izvora energije, modernizaciji rudnika i drugim pitanjima od uzajamnog interesa. 

- Smatram da ovakvo zasjedanje radne grupe odgovara našim zajedničkim interesima, zahvaljujem svim učesnicima koji su uložili trud u njeno formiranje i želim svima puno uspjeha u radu - rekao je Ivancov.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović naveo je da će biti govora o traženju novih mogućnosti za saradnju dviju zemalja u energetskom sektoru, te o realizaciji obaveza Bosne i Hercegovine prema Rusiji za isporučeni gas u periodu 1992. - 1995. 

- Takođe, očekujem da razgovaramo o odluci o kvalitetu tečnih naftnih goriva, gasifikaciji, saradnji u oblasti novih tehnologija u iskopavanju uglja, te o rekonstrukciji i nabavci opreme za postojeće termoelektrane u BiH - istakao je Šarović.

Upitan o navodima o lošem poslovanju rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, Šarović je rekao da bi interes cijele BiH trebao biti da ta rafinerija uspješno posluje i da bude glavni snabdijevač naftom bh. tržišta. 

Osim toga, komentarišući nedavno spajanje gasovoda iz Azerbejdžana s Evropom izjavio je da je to dobro za BiH jer znači više izvora snabdijevanja gasom, što bi trebalo predstavljati sigurnije ali i jeftinije snabdijevanje, prenose agencije.



(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Šarović pravi ministar

02.12.2019 11:45

Šarović radi i dalje ko singerica.

ODGOVORITE
Name

Slavko

02.12.2019 17:05

Vidjelo se danas iz njegove izjave da navija za neki drugi pravac snabdijevanja gasom (t.j. od njegove braće Amerikanaca), a da se uticaj Rusa na tom polju što više smanji.

Name

Treba biti iskren

02.12.2019 14:00

Vrijedno i pametno radi i uvijek u korist gradjana, svakoga pojedinca u BiH.

ODGOVORITE
Name

Горан

02.12.2019 16:12

Добро људи, не постоји бих, пропала је, умрла, тражи се модус да се без рата подели и да се онда живи нормално.

Name

Re Goran

02.12.2019 18:46

Gorane jarane nikad ti nisi živio normalno a garantujem ti niti ćeš ikad

Name

Jaffa

02.12.2019 14:00

Ruska poruka: idete u NATO, a? Pa onda nama bar energetika, da i mi nešto klepimo.

ODGOVORITE
Name

Povoljnije

02.12.2019 16:51

Malo smo mi trziste, na kraju bolje dobiti direktno nego indirektno.