Највише оружја из БиХ у Саудијску Арабију извезено

БиХ је у првих 10 мјесеци ове године извезла оружје вриједно око 161 милион марака, док је увоз оружја у истом периоду око 13 пута мањи и износио је око 12 милиона марака, истакли су за "Независне" у Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

Босна и Херцеговина 02.12.2019 | 07:49
Највише оружја из БиХ у Саудијску Арабију извезено
"Када је извоз у питању у првих 10 мјесеци ове године, ФБиХ је извезла оружје вриједно око 159 милиона КМ, док је РС извезла милион и по марака вриједно оружје", навели су у УИО.

Судећи према овим подацима, највише је извезено у Саудијску Арабију, и то више од 32 одсто вриједности цијелог извоза у првих 10 мјесеци ове године, односно око 52.741.000 марака.

Друга на листи земаља у које БиХ највише извози је Египат, у који је извезено оружје вриједно око 43 милиона КМ.

"Мароко је трећи на листи и у ту афричку земљу је извезено оружје вриједно око осам милиона марака, док га је у Авганистан извезено у вриједности 7.828.000 КМ", наводе у УИО.

Како произлази из података Управе, послије Авганистана су Уједињени Арапски Емирати с извезом вриједним скоро шест и по милиона марака, док је вриједност оружја које је извезено у Кенију око 5.871.000 марака.

Када је увоз у питању, БиХ највише увози оружје из Италије, и то у вриједности од око три милиона марака, док је друга на листи Њемачка с око 1.330.000 КМ.

"Вриједност оружја увезеног из Словеније у БиХ је око 1.315.000 КМ, док је оно увезено из Чешке вриједно 1.127.000", казали су у Управи те додали да је оружје увезено из Србије вриједно око 965.000 марака.

Игор Гавран, економски аналитичар, казао је за "Независне" да уколико се извоз оружја посматра искључиво економски, онда је он изузетно значајан.

"Значајан је не само за намјенску индустрију која га остварује, него и за укупну вањскотрговинску размјену БиХ", истакао је Гавран.

Међутим, додаје Гавран, ако се узме у обзир на који начин конкретна држава у коју се највише извози (Саудијска Арабија) користи оружје и муницију и како истиче "бројне примјере злочина над цивилима почињеним у рату у Јемену у којем учествује, тешко је пронаћи морално оправдање".

"Посебно ако се узму у обзир обуставе извоза производа намјенске индустрије на ово тржиште од стране неких других развијених држава које немају властитих скорих искустава с ратним патњама, па су ипак морални аспект ставили испред економског", упозорио је Гавран.

Како закључује, извоз производа намјенске индустрије, међу којима оружје и муниција предњаче, је веома позитиван и значајан за привреду и економију, али, сматра, ипак би се требало фокусирати на тржиште и купце у којима нема ризика употребе ових производа за агресију или ратне злочине.

Према његовим ријечима, неопходно је више развијати намјенску индустрију у БиХ, не само због извоза оружја, муниције и војне опреме, већ због много ширег интереса развоја привреде и технологије.

"Многе најнапредније технологије и највиши стандарди квалитета управо се примјењују у овој индустрији и онда се даље њихова примјена шири и на друге врсте производње", рекао је Гавран.

Потенцијал за даљи развој и експанзију, како додаје, постоји, традицију имамо, остаје још да се, како каже, оствари већа системска подршка и олакша финансирање развоја и нових улагања.

(Независне)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

бурке

02.12.2019 11:20

Добар однос..Федерација 159 а РС 1,5 милиона ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.12.2019 15:46

А колико извозите бораца у исил?

Name

бурке

02.12.2019 16:19

Прицамо о заради и извозу соме један...

Name

Робин Худ

02.12.2019 14:12

Још једном...овде се види све....... Клириншка кућа за контролу малога и лаког оружја југоисточне и источне Еуропе (СЕЕСАЦ) ради на јачању капацитета националних и регионалних дионика за контролу и смањење ширења и злоупорабе малог и лаког оружја и на тај начин доприноси побољшању стабилност, сигурност и развој у југоисточној и источној Еуропи. СЕЕСАЦ дјелује у оквиру мандата који су му додијелили Развојни програм Уједињених народа (УНДП) и Вијеће за регионалну сурадњу (РЦЦ) . Булевар Зорана Ђинђића 64,11000 Београд…Србија Телефон:(+381) 11 415 5300…Фаx: (+381) 415 5499…Е-маил: сееац@ундп.орг СЕЕСАЦ је смјештен у уреду УНДП-а у Београду , а добива политичке и стратешке смјернице и аутохтону подршку Регионалне управљачке скупине за малокалибарско и лагано оружје (РСГ). РСГ чине представници влада дотичних држава, РЦЦ-а, УНДП-а и проматрачи институција попут Еуропске уније (ЕУ) , Сјеверноатлантског пакта (НАТО) ,Организација за еуропску сигурност и сурадњу (ОЕСС) и цивилно друштво…. (Нпр; -Регионално извјешће о извозу оружја за 2017. Годину…;СЕЕСАЦ-Регионал-репорт-он-армс-еxпортс-2017_паге_бy_па…казује све….)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бос

02.12.2019 17:56

Пази богати