У Египту вјешају, у Кини убијају ињекцијом

Смртна казна представља крајњу и најстрожију казну која је и дан-данас на снази у одређеним земљама. Смртне казне су давно избачене из кривичних закона Европе као метода кажњавања особа које су на груб начин прекршиле закон изузев у Бјелорусији.

Свијет 01.12.2019 | 13:20
У Египту вјешају, у Кини убијају ињекцијом
У најновијем извјештају Амнестy Интернатионала наводи се да су земље регије укинуле смртну казну у периоду од 1989. до 2007. године те да је до краја 2018. године 106 земаља укинуло ову врсту казне у закону за све злочине, а да су укупно 142 земље укинуле смртну казну у закону или пракси.

У БиХ посљедња смртна казна обавељена је 1975. године, а укинута је 1994. године. Одлука о укидању казне озваничена је 1998. године. Давне 1975. године 35-годишњи Душан Продић из околине Добоја је стријељан.

Наиме, он је свог сина из првог брака хладнокрвно угушио у ријеци на наговор тадашње супруге, с којом је имао двоје дјеце. Донесена је пресуда да он буде стријељан, а њена смртна казна замијењена је са 20 година затвора.

Владо Адамовић, угледни адвокат, за Аваз је испричао да је изрицање смртне казне законски било могуће у Републици Српској до октобра ове године. Према Уставу РС, чланом 11, прописано је било: „Живот човјека је непријепоран. Смртна казна може се изнимно прописати и изрећи само за најтеже облике тешких кривичних дјела.“ Уставни суд БиХ ове године је одлучио да ова одредба не може више егзистирати у Уставу РС.

Србија посљедња укида

"Један од разлога зашто стручњаци наводе да се треба укинути смртна казна је зато што код ње нема могућности да се човјеку пружи прилика да се поправи. Већина земаља у свијету је укинула овај облик казни. У појединим земљама Сједињених Америчких Држава ова казна није укинута, остала је као казна за најтежа кривична дјела",  рекао је Адамовић.

Појашњава да стручњаци истичу да је одузимање живота Божија одлука те да су дуготрајне казне довољне због опште превенције.

"Сада опет су подијељена мишљења у вези с доживотним затвором. Доживотни затвор није предвиђен нашим законодавством. Средина је најбоља опција и општа и лична превенција", истакао је Адамовић.

Сусједна Србија је међу посљедњим укинула ову праксу. Посљедњи случај је био погубљење Јохана Дроздека 1988. године због силовања шестогодишње дјевојчице. Смртна казна је укинута 2006. године, али је након 1992. године практикована.

Хрватска је доста раније укинула овај вид казне. Посљедње извршење овакве пресуде је било 1987. године Душану Косићу, који је осуђен због убиства породице Матијевић. Стријељали су га. 

Велико сузбијање наркотика

Према посљедњим истраживањима Амнестy Интернатионала, у Бјелорусији су прошле године убијене двије особе, а од 1990. године више од 200.

Кина је земља која највише кажњава смрћу. Та земља никада није објавила податке о броју смртних пресуда и егзекуција. Ипак, према доступним информацијама, у Кини се сваке године изврше хиљаде егзекуција.

Осим Кине, више од 50 одсто ових казни је извршено у Ирану који је заједно са Саудијском Арабијом, Ираком и Пакистаном задужен за 84 одсто свих смртних казни.

Број смртних казни у свијету у 2018. години пао је за скоро трећину у односу на претходну годину. Након измјене закона о сузбијању наркотика, стопа погубљења у Ирану пала је за 50 одсто.

Казна се завршава на различите начине, па је тако у Саудијској Арабији најчешће одрубљивање главе, погубљење струјом у САД, вјешање у Авганистану, Боцвани, Египту, Ирану, Ираку, Јапану, Пакистану и Судану, летална ињекција у Кини, Тајланду, САД, Вијетнаму, а стријељање у Бјелорусији, Кини, Сјеверној Кореји, Сомалији, Јемену.

Кина

Према службеним подацима у Кини се годишње изврши 1.000 смртних казни, а незванично и до 15.000. Шансе за укидање ове казне су мале, свјетски медији наводе да је чак и већина Кинеза још чврсто „за“. Такође, постоји податак да је у 2006. години Кина извршила трећину свих свјетских службено пријављених егзекуција. У Кини ћете смртну казну добити ако некога убијете, али може вас дочекати и због новчаних малверзација, шверца, мита и корупције.

Иран и Пакистан

У овој земљи смртну казну можете добити ако се бавите дилањем дроге, оружаним пљачкама и убиствима. Као и у Ирану, ни у Пакистану дјеца нису изузета, а смрћу се кажњава и сексуални однос између особа које нису у браку.

Сједињене Америчке Државе

Смртна казна у Америци претежно се изриче за убиство, а мање је познато да се, такође, може добити за силовање дјетета и издају. У највише држава Америке смртна казна се извршава убризгавањем смртоносног коктела. Тачније у 35 од 36 држава које имају смртну казну.

(Аваз)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Казе

01.12.2019 19:32

Се смртном казном није поциниоцу прузена могуцност да се поправи??? А да ли је дата могуцност ако се он покаје и поправи да његове зртве озиве?????

ОДГОВОРИТЕ