За годину дана 10 новообољелих од ХИВ/АИДС-а

У Републици Српској регистроване су укупно 132 особе од ХИВ/АИДС-а, а од 1. децембра прошле године пријављено је десет новообољелих, подаци су Института за јавно здравство Републике Српске.

Република Српска 01.12.2019 | 12:03
За годину дана 10 новообољелих од ХИВ/АИДС-а
Од десет нових случајева, како наводе из Института, пет је ХИВ серопозитивних особа, а код пет је дијагностификован АИДС. Ријеч је о осам мушкараца и двије жене, а начин преноса инфекције код пет новообољелих је хетеросексуални, а код преосталих пет хомосексуални/бисексуални.

"Посматрајући узраст, највећи број је регистрован у доби 30-39 година, а према полној структури 80 одсто ХИВ серопозитивних особа су мушког пола, 19 одсто женског, док је један регистровани непознатог полног статуса", објаснили су из Института за јавно здравство Републике Српске.

На Клиници за инфективне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци антиретровирусном терапијом /АРТ/ лијечи се 60 особа које живе са ХИВ/АИДС-ом.

Из Института наводе да су у току прошле године регистрована четири смртна случаја од АИДС-а. До сада су у Републици Српској од посљедица АИДС-а умрле 24 обољеле особе.

Специјалиста социјалне медицине у овом Институту Стела Стојисављевић рекла је Срни да се ХИВ може сматрати хроничном болешћу ако се правовремено успостави дијагноза и приступи лијечењу.

"Нажалост, велики број пацијената у Републици Српској се веома касно јавља на тестирање, па се самим тим дијагноза поставља у поодмаклој фази болести", истакла је Стојисављевићева.

Она је напоменула да још не постоји лијек који би у потпуности одстранио ХИВ из организма, али да постоји антиретровирусна терапија /АРТ/ којом се он држи под контролом, те се тако људима са ХИВ-ом продужава и побољшава квалитет живљења.

"Због стигме и дескриминације према обољелим од ХИВ-а, велики проблем представља изостанак подршке коју угроженима и болеснима пружају родбина, пријатељи и социјална околина, као и губитак радног односа, што знатно може утицати на квалитет здравља и живота лица која живе са ХИВ-ом", навела је Стојисављевићева.

Она је појаснила да околина исказује емпатију и пружа подршку болеснику који оболи од болести која није стигматизована, као што су дијабетес или канцер, а да такав вид подршке потпуно изостаје у случају особа које живе са ХИВ-ом, што додатно повећава страх од откривања ХИВ статуса у социјалном окружењу.

"Људи се плаше отићи на тестирање највише због реакције њихове околине на могући позитиван резултат", нагласила је Стојистављевићева.

Стојистављевићева је истакла да велики проблем који доводи до стигматизације особа са ХИВ-ом је став појединца да се то дешава онима који су то заслужили својим ризичним понашањем.

У Републици Српској се у склопу редовних активности у континуитету проводи епидемилошки надзор, надзор и лијечење високоактивном антиретровирусном терапијом особа са ХИВ/АИДС-ом, а да је посебна пажња посвећена раном откривању инфицираних вирусом ХИВ-а.

Институт за јавно здравство Републике Српске данас у Бањалуци организује бесплатно савјетовање и тестирање на ХИВ у Центру за добровољно и повјерљиво савјетовање и тестирање, као и у регионалним центрима у Источном Сарајеву и Требињу.

Тестирање је повјерљиво, анонимно и бесплатно, и није потребан никакав документ, нити упутница од надлежног љекара. Савјетовање и тестирање биће организовано од 12.00 до 20.00 часова.

Стојисављевићева је навела да се активности превенције ХИВ-а реализују у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске, здравственим установама и другим владиним институцијама, као и невладиним сектором који има веома значајну улогу у обезбјеђењу приступа тешко видљивим популацијама које су под повећаним ризиком.

Она је нагласила да је обиљежавање Свјетског дана борбе против АИДС-а, који се одржава 1. децембра, важна прилика да се препозна улога коју су заједнице имале и настављају да имају у одговору на АИДС на међународном нивоу.

Смањење броја особа обољелих од АИДС-а је и даље високо на листи циљева одрживог развоја и глобалних приоритета за дјеловање.

Тема овогодишњег Свјетског дана борбе против АИДС-а је "Заједнице праве разлику". Крајем 2018. године у свијету је било 37,9 милиона особа инфицираних ХИВ-ом, док је у току 2018. године ХИВ дијагностификован код 1.7 милиона особа.

Под повећаним ризиком за ХИВ су и даље корисници дрога, мушкарци који имају секс са другим мушкарцима, мигранти, сексуални радници и њихови клијенти.

Извор: Срна

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ХИВ

01.12.2019 11:16

не постоји

ОДГОВОРИТЕ