Проф. др Петар Кунић: Високо образовање и стварност Српске

Вријеме у којем живимо је веома захтјевно, траже се квалитетна и адекватна знања за рјешавање веома сложених друштвених проблема. Суочавамо се са урушеним друштвом у којем основне сигнатуре чине страх од оног што ће бити сутра, отуђење и расап свих етичких вриједности, потпуна дезорјентација у интелектуалним круговима, у времену пролиферације лажних људи.

Република Српска 01.12.2019 | 09:54
Проф. др Петар Кунић: Високо образовање и стварност Српске
Амбијент у којем дјелујемо, посебно амбијент академске заједнице не трпи изолованост. Он тражи активну позицију која реагује на потицаје. Без квалитетног и марљивог рада и сталне бриге за сопствено образовање не могу се очекивати квалитетне промјене и добри резултати.

Учење је процес који траје у континуитету, који код човјека смањује неизвјесност и који тиме лакше прихваћа промјене, те је зато од кључног значаја за сваку друштвену заједницу. Стога се тражи већа посвећеност друштва, односно системска брига о образовању, посебно високом образовању.

Друштво мора препознати људе знања, чија размишљања имају слободан и проходан пут. Не требају нам само високо образовани људи, занатлије, већ они који критички мисле и расуђују.

Недостатак знања и спознаје често представља камен спотицања у доношењу кључних одлука. Само људи од знања су способни да понуде алтернативна рјешења. Критичку свијест треба развијати и сачувати, како се креативност не би изгубила.

Осјећај подаништва и беспомоћности ствара културу зависности, ствара друштво које не реагује на потицаје. У јавном дискурсу недостаје организована памет и умност, у њему доминира полусвијет који добија похвалу за деструктивност и послушност.

Људске врлине као што су поштење, мудрост, праведност и одговорност нису приоритети, стављене су у страну, а промовишу се лажне вриједности.

Систем не препознаје људе знања који имају неспоран легитимитет.

Не живимо у друштву гдје влада једнакост и правда, гдје сви имају једнаке шансе при запошљавању и напредовању. Мора се елиминисати систем патронаже и клијентелизма заснован на самовољи и олигархији једне владајуће структуре која поставља своје истомишљенике у свим сегментима друштва.

Тамо гдје није осигурана једнакост грађана, посебно у праву на рад, што представља примарну егзистенцијалну категорију, не може се говорити о правној држави, а да и не говоримо о етици и правди.

Тамо гдје нема правде живот губи смисао (Кант), а одлазак младих људи је свакако везан за ову чињеницу.

То је поступање "цонтра легем "и везано је за урушавање државних институција у корист јачања појединаца и одређених интересних група.

 Од такве политике нису имуни ни поједини факултети гдје се често јављају груписања и изоловања професора који другачије мисле. Опањкавање најбољих од стране најгорих је појава која је присутна и на универзитету. Због слабости институција, превише се одлука базира на личним односима, а те одлуке зато нису објективизиране, што уноси незадовољство код одређеног броја универзитетских наставника. Оданост према факултету, његово дубоко поштовање, као и међусобно уважавање и заједништво наставника, обавеза је свих, јер само такви односи стварају дух заједништва академске заједнице и сигуран образац за њену перспективу.

Морају се прихватити савремени стандарди рада и понашања.

Начело легалитета и легитимитета су темељни атрибути правне државе који не смију бити замјењени произвољним опортунизмом воље одређених интересних група. Правна држава је утемељена на правима а не на привилегијама –сине ира ет студио,  она је дакле пер дефинитионем непристрасна и праведна.

Професорима универзитета, сасвим сигурно потребно је више смјелости, уз јак осјећај самопоштовања и независности да гласом струке усмјеравају друштвене односе у својој области у пожељном правцу. Бити наставник и студент универзитета је част и привилегија. Универзитет је дио наше културе, интелектуалне, духовне и материјалне културе сваког човјека, свих људи заједно.

Сарадња са окружењем 

Неке високошколске установе немају довољан кадровски потенцијал за успјешно извођење наставних активности. Дошло је вријеме да се универзитет ослони на властите кадрове. Један наставник није довољан за кључне предмете на појединим факултетима. Потребно је законску обавезу за пријем асистената досљедно проводити.

Још  увијек су присутни викенд професори који изводе наставу из кључних предмета.

 Да се ради о наставницима са изразитим стручним и научним ауторитетом, то би се могло и толерисати,  међутим често то није тако па се они неријетко доводе из пекунијалних  разлога руководства факултета која то користе за своју афирмацију и проминентну позицију у друштву.

Кадровски ресурси постоје, само их треба ангажовати.

Често се дешава да су домаћи кадрови са научним атрибутима непожељни, јер се не уклапају у нечије интересе. Сарадња високошколских установа са Академијом наука и умјетности Републике Српске није задовољавајућа и није остварена у потенцијално могућим капацитетима.



Академиком се постаје а "ла царте", без утврђених јасних и прецизних критерија. Академија има неки затворени сопствени амбијент без транспарентности и процедуралне правичности у поступку пријема кандидата у своје чланство.  

Умјесто правичности, превладава ''етика произвољности'' тако да се академиком постаје по оном старом принципу ''ја теби ти мени''. Промовисање лажних вриједности води релативизацији самог смисла и потребе ове важне институције. Сумњиве репутације неких академика знатно су срозале интегритет и легитимитет академије.

Не може се устврдити да је ова институција схватила своју позицију у друштву. Њено дјеловање је нечујно по базичним питањим, недостаје јој сензибилност према кључним питањима и општем добру. Лишена је критичког односа и изоштрене дубине мисли о негативним појавама у друштву, тако да се стиче утисак да у плурализму људских форми дјеловања прихвата само једну друштвену тенденцију, што није на путу стварања бољег и просперитетнијег друштва.

Приватне високошколске установе

Ноторна је у јавности прихваћена чињеница да приватне високошколске установе немају потребан квалитет. По многима, разлог треба тражити у недостатку квалитетног наставног особља. У већини случајева наставу изводе наставници у својству спољних сарадника који често немају адекватна наставно-научна знања нити професионалну наставну каријеру.

Приједлог за њихов избор подносе комисије које су често некомпетентног састава,  јер је не чине чланови из уже области за коју се кандидат бира, што се посебно односи на област права. 

У јавности се помињу и други разлози који се разазнају као слабости у функционисању ових установа, као што је недостатак адекватно утврђених критерија за провјеру знања студената. Све у свему, вријеме је показало да ове институције прати низ незаконитости и неправичности, а да их надлежне власти нису санкционисале.

Да ствар буде драстичнија, отворена је могућност оснивања високошколских установа без селективног приступа у готово свим областима високог образовања, тако да није изостављена могућност њиховог оснивања у области медицинских, правних и педагошких наука, што у правилу просперитетна друштва чине.

Дозволу за рад добила су седам приватних универзитета (сваки универзитет у свом саставу има пет факултета) уз десетине високих школа, што свакако није мали број с обзиром на број становника, тако да Република Српска има убједљиво највећи број приватних универзитета у окружењу.

Пулс разума губи своју супстанцу, ако се има у виду чињеница да нема довољно професорског кадра нити за два државна универзитета а камоли за још пет приватних универзитета. Иако су ректори јавних универзитета својевремено упозорили да ни један приватни универзитет не испуњава законске услове, надлежни органи нису предузели одговорније мјере.

Очито да је антизаконитост и морално посрнуће надвладало јавни интерес. Осјећај одговорности за будуће генерације је изостао.

Наука и високо образовање су поклекнули пред агресивним незнањем што је изродило дуготрајне негативне ефекте са којима се већ сучељава друштвена заједница, а који се не могу вратити у првобитно стање.

Спрега моћника у политичкој власти и појединаца који хоће брзу и лаку зараду показала је сву немоћ државних институција и пораз и понижење академске заједнице.

Још једном се обистинило да у друштвима без демократске традиције освајање власти не успоставља ''етику одговорности'' него напротив ''етику произвољности''.

Друштва за које високо образовање није од виталног интереса већ периферна датост није компатибилно са пулсом времена и не може пратити његове токове.

Заштита од таквих аномалија је слаба јер је функционалност извршења закона неефикасна.

Контролни надзорни органи раде на ад нутум, а судови су већим дијелом изгубили легимитет.

Право на независно и непристрасно судство је постало илузија.

Аутор: Проф. др Петар Кунић

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

БОБА

01.12.2019 09:25

ПОШТОВАНИ ПРОФЕСОРЕ. СВЕ НАМ ЈЕ НАМЕТНУТО РАДИ КО ШТА ХОЋЕ И КАКО МУ КО ДИКТИРА. ТУ НЕ ТРЕБА ПУНО ПАМЕТИ ДА СЕ НЕ ПРИМИЈЕТИ.НИКО НЕМА ОПШИРНОГ ЗНАЊА И ОНО ШТО ЗНАЈУ НЕМАЈУ ГДЈЕ ПОКАЗАТИ.СВИ СУ СЕ ПОИСТОВЈЕТИЛИ ЈЕДНИ СА ДРУГИМА И ТО У НЕГАТИВНОМ КОНТЕКСТУ.ПАРЕ СУ У ОПТИЦАЈУ А НЕ ЗНАЊЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

01.12.2019 12:34

Све је то лијепо речено, и све је то управо тако...али мало касно је за такве коментаре, јер док сте били у државној служби, ћутали сте као и сви остали из квази-академске заједнице, купљене од стране сељачког режима...овдје они који критички мисле, или не дај Боже дјелују, бивају ухапшени и означени као непријатељи преварантско-сељачког режима и зато освјештени млади одлазе и напуштају тамни вилајет...

Name

Индира Гандиц

01.12.2019 13:17

У Папакланду постоји само борба за власт!

Name

ПАМЕТНИ НАРОДИ

01.12.2019 13:28

Паметни народи знају да ресурси нису главна полуга развоја него само образовање. Ми очито не спадамо у паметне народе. Једино и једино јаки факултети воде у развој. И опстанак. Жалосно али тако је данас. Примјера има безброј. Племена у Амазону сједе на злату,али немају образовање и не знају шта би с њим. Исто је у Африци. И ми смо на том нивоу и зато ћемо нестати. Овај буљук хијена с купљеним дипломама најгоре је што се могло догодити српском народу. Тако је уништен од стране своје власти, која је наметнула систем куповине диплома. То је толико огавно да нормалан човјек нема ријечи. А касд види да је пола министара и у Србији и у РС то урадило нормалном човјеку се све гади. То су животиње, а не људи. Дакле. Браћо и сестре Срби ми смо потпуно уништени. Ово ни Бог опоравити неће.Овде је Клептоман наметнуо систем нарко дилера, спонзоруша, старлета, пропалих фудбалера, корумпираних судија е па то је дно дна то је за гнушање. И људи. Срби. Ћуте.

Name

Ре

01.12.2019 14:01

Стари муљатор и преварант!

Name

ТОРРО

01.12.2019 14:03

ОВАЈ ПРОФЕСОР ТРЕБА ПРВО ДА КАЖЕ СА КОЈОМ ЈЕ ОН ДИПЛОМОМ "НАГУЛИО" ИЗ ЗАГРЕБА 1991. !!!

Name

За коментар

01.12.2019 14:45

Браво.

Name

Сарајлија

01.12.2019 09:33

Што нам не исприча како је стекао пензију ? На факултету или? Онда о моралу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ис

01.12.2019 11:34

лицно сам га слусао како се зали да му је лосе као посланику у парламенту БиХ, јер нема сталног возаца него му сваки пут додијеле другог. Досло ми је да га пљунем.

Name

БЛ

01.12.2019 09:40

Систем накарадних вриједности је створен од искључиво секте Милокрадових свједока!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.12.2019 11:15

Не заборавити му менторе споменути, ништа он не би урадио да му није њих.

Name

борац

01.12.2019 09:42

Ајде Петре мрдните се ви образовани да се ријесимо месара и полуписмени вријеме је за промјене.Доцекамо ли а могуце је да садасње власти произведу генерацију у свом стилу овој земљи пријети пропаст а он се зове нестанак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

01.12.2019 09:46

реална слика насег друства! просто рецено...све су најгори унистили, а само лоси могу овакво стање да подрзе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пијаца

01.12.2019 09:49

Логика пијаце. По Милораду Додику. Све па и образовање. Куповина диплома је срамна. Али пинацни трговац и не зна направити ниста него пијацу и од образовања. Које је код нас потпуно унистено. Потпуно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

01.12.2019 10:20

Приватне "висикосколске установе" немају никакав квалитет и њих су поотварали високи функционери или играци блиски власти за стампање папира, како би вец запослене аналфабете у јавним установама осигурале гласацку масинерију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стварност

01.12.2019 10:34

Је кратко рецено "унистени",а еконимски показатељи су крајњи резултат свих девијација скарадног пљацкаског система. Будилник није подесен на вријеме....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

01.12.2019 10:34

Одлицан текст ,квалитетна анализа, како стања у високом образовању тако и у цјелокупном друству.Ако се уоцене аномалије брзо не отклоне,највисе образовање у друству це бити основно, ако то вец није постало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

што ово није рекао

01.12.2019 11:16

Прије петнаест, двадесет година.Саучесник у извршеном недјелу као и остали бајни "интелектуалци" који су своја звања професора добро знала да уновче на штету општег добрс

Name

Перо

01.12.2019 10:57

Професоре једино заборавио споменути да је у пензији, док је био активан мало политика, а углавном цутање. Анализа никаква, приједлога за побољсање нигдје. Лако је моралисати у седамдесетој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гарго

01.12.2019 11:03

Профа треба прво добро протрести јавне универзитете на којима су тзв. професори, а у ствари ухљеби. Ухљеби без икаквих компетенција већ су позицијом заштићени ко бијели медв....Професорске катедре се наслеђују к'о енглески престо, јер да није добро запошљавала би им се дјеца у привреди. Али и то, ваљда генетски предодређени. Имамо Др и Мр по глави становника више од било које земље у Европи, али ђаба све пропало. Толико о знању које дају, а које је у ствари не употребљиво и у пракси не примјењиво. Њихови научни радови су у ствари компилација радова других "научника", преписивачка школа. Свако мало, открију плагијатора али заврши се казном у виду укора и часне пионирске ријечи- нећу више, јер забога врана врани очи не вади. Приватни не дају никакво знање као ни државни али није њима проблем у томе, веч им приватни преузеше студенте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проф.

01.12.2019 11:10

Ко је тај ко ће да вреднује ко ваља а ко не ваља, кад су у међувремену произведени толики доктори наука и професори? Све по систему: "Ти мени војводо, ја теби сердару". Само излазак на међународно тржиште образовања омогућава квалитетно вриједновање диплома и наставног кадра у РС и БиХ. Ко ће тамо да нас изведе? Министар са дипломом стеченом у иностранству, иако баш није најјасније гдје тачно? Или професори који су бирани у највиша звања на основу непостојећих референци и плагијата? Има тога и на државним универзитетима. Не треба само дрвље и камење на приватне универзитете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иди већ једном у пензију

01.12.2019 11:21

Мора да није више декан. Чим није на никавој функцији овако говори, а чим се негдје угура онда ћути, нема га нигдје. И ви сте саучесник у овом свему. Ви сте своју партију угурали у ДНС да би постали министар. Стари си ти лисац и прелетач, човјек без карактера, спреман на све за свој лични интерес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Магистра витае

01.12.2019 13:38

А зашто у пензију..??!! Па 'професор' Р.Кузмановић му по годинама тата може бити, али је још активан. Преде на неколико разбоја чак. Јес мало успорено и заборавно, али преде. Зашто онда не би и 'професор' Кунић. Па тек је закорачио у осму деценију. Свијетле перспективе њему се на обзорју отварају.

Name

Томислав

01.12.2019 11:40

Браво професоре!Трачак наде у буђење српске интелигенције и заустављање пропасти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЈ

01.12.2019 11:56

Уважени професор је врло лијепо описао суморну стварност Републике Српске. Једино нам је остао дужан једне кратке дефиниције која представља геном свих пошасти. У Републици Српској на снази је тоталитарни режим који гуши сваку слободу и критичку мисао. На врху је лукави и превтљиви црвени фараон окружен епигонима и филистарима. Девиза по којој влада гласи:Ко није са нама тај је против нас. Ко је против нас треба га уништити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

01.12.2019 12:28

Браво професоре јакосте лијепо описали насу стварност.Стоси веци Рудоња то боље пролазис.Нема без слободе и једнакости напредка.Хиљаде људи има паметни од насег водства стато вриједи пролазе послусни и полтрони.Сви наси доктори бјезе и лијецесе вани зато сто добро знају колико они незнају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Када савјест закасни

01.12.2019 12:28

Као и ВЕЦИНИ вас у касној доби као проради, док сте као младји користили све благодати овог разваљеног друства, односно били сауцесници или креатори истог. На залост, срамно, кукавицки, перфидно,недостојно академске заједнице у сваком смислу.....То је наса збиља.

ОДГОВОРИТЕ