Програм реформи активира МАП - ударац Србији

- Програмом реформи и активацијом МАП-а ми смо ушли у једносмјерну улицу или једносмјерни тунел према НАТО-у, из којег се нико није вратио назад. Нема те државе која је ушла у МАП а да се вратила назад. Па не требамо више бити у заблуди, обмањивати наше грађане. Не требамо више, на крају крајева, обмањивати ни Србију - казао је Мектић, додајући да је ово ударац Србији.

Република Српска 30.11.2019 | 12:08
Програм реформи активира МАП - ударац Србији
Министар безбједности БиХ Драган Мектић (СДС) демантовао је члана Предсједништва БиХ и лидера СНСД-а Милорада Додика, који је јуче рекао да је опозиција у РС добила на увид Програм реформи БиХ.

- Опозиција - СДС и ПДП - није добила никакав документ, а посебно онај који се зове Програм реформи БиХ на путу ка НАТО интеграцијама – рекао је данас Мектић на конференцији за новинаре у Бањалуци, преносе Вијести.ба.

На крају крајева, како је навео, и Додик, али и остали чланови Предсједеништва БиХ рекли су да ће се тај документ у јавности појавити тек након избора новог Савјета министара БиХ.

Тврдње Додика да је Програм реформи БиХ доставио опозицији у Републици Српској, Мектић је окарактерисао "чистом ноторном и ко зна који пут изреченом глупости Милорада Додика".

- У свему овоме што је учинио, што је чврсто трасирао пут БиХ у НАТО, он више лута, тумара, изгубио се и не зна како да превазиђе ту ситуацију, с обзиром да је прије извјесног времена говорио да се то не може и неће догодити, а прије свега што је положај БиХ, када је у питању однос према НАТО-у, везао за Србију - рекао је Мектић.

На тај се начин Додик, сматра министар безбједности БиХ, покушава оправдати, поново изманипулисати, збунити и излудити народ у Републици Српској "свакодневним фабриковањем разноразних глупости његовог путујућег циркуса".

- Данас сам прочитао на Тwиттеру, Фацебооку или не знам гдје, да кад год Додик нешто изјави, једна породица оде из РС. А кад изјави овакав скуп глупости, не знам ни ја колико ће да оде - напомиње Мектић.

Наглашава да је Програм реформи БиХ класични Годишњи национални план (АНП).

- Тај програм реформи је активирао МАП. Па на крају крајева, није само истина оно што Милорад Додик каже. Је ли није истина што кажу и други чланови Предсједништва? Је ли није истина што му је Помпео честитао? Је ли није истина што му је стигла честитка из Брисела и НАТО-а? Је ли није истина што је Ердоган из Турске честитао? Је ли није истина што је Орбан из Мађарске честитао? Испало је да је само истина оно што Додик говори - истиче Мектић.

Да је послат и чист лист бијелог папира, који је потписан, таква је ситуација и створен амбијент да би се активирао МАП.

- А не годишњи извјештај у којем је Додик пристао да се ни у једном дијелу не спомене војна неутралност Републике Српске, да не кажем БиХ, гдје је Додик пристао да о даљој судбини НАТО пута и коначном чланству БиХ у НАТО-у одлучују искључиво државни органи, а не нижи нивои власти. Дакле, он је искључио ентитете из тог процеса - казао је Мектић.

Не спомиње се више никакав референдум о НАТО-у, наводи Мектић, у својој га причи не спомиње ни Додик, већ ће о томе искључиво одлучивати Предсједништво БиХ и Парламент БиХ.

- Програмом реформи и активацијом МАП-а ми смо ушли у једносмјерну улицу или једносмјерни тунел према НАТО-у, из којег се нико није вратио назад. Нема те државе која је ушла у МАПа а да се вратила назад. Па не требамо више бити у заблуди, обмањивати наше грађане. Не требамо више, на крају крајева, обмањивати ни Србију - казао је Мектић.

Оцјењује да је ово "нож у леђа Србији".

Мислим да је заиста тако, јер је читаво вријеме била прича да је постигнут потпуни, можда неформални, политички консензус, да ћемо пратити Србију. Ово је мимо Србије. Овим заокруживањем НАТО пута БиХ, Србија више нема ни дужног метра да кад искорачи из своје границе није у НАТО-у. Потпуно је опкољена НАТО-ом - поручио је Мектић, преносе Вијести.ба.БН ТВ

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Апис

30.11.2019 12:13

што сједите опозицијо, само причате, хватате се функција, а додик ради, уводи РС у боље сутра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

30.11.2019 12:20

Тацно си медјед вртис исту прицу ко празан млин Засто је вуцис па и руске дипломате цеститале додику ако је контра глуп си ко тељиг. Једно је неволити власт неволим ју ни ја ал брате убијас и расцерујес интелигентне људе који нису бас тако глупи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цеца

30.11.2019 13:03

Овај човјек је неуништив, он све зна , не зна Инцко, али свезнајући Мектић зна .

Name

Дејан

30.11.2019 12:20

Тако је министре свезналицо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

30.11.2019 13:01

Мектицу будалино смири се више досадио си и Богу и народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

30.11.2019 13:01

Гдје то у Уставу или закону писе да је БиХ војно неутрална?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.11.2019 13:41

То је за оне балване који су се дохватили политике . А балван бирају медвједи .

Name

Мисо

30.11.2019 13:24

Кад милорад казе неце у нато ви сте исто тако нападате га како ради против интереса БиХ И да нас уводи у блокаду кад хоце опет неваља изгледа вама је мука сто цете излетит ис фотеља у сарајеву

ОДГОВОРИТЕ
Name

цеца

30.11.2019 13:31

хајде мекта досадио си са тим популизмом,

ОДГОВОРИТЕ
Name

СМ прво

30.11.2019 13:50

Па тај документ је изгледа осмисљена игра како домацих тако и страних актера.... онда се трцало у БГ и Русију да се свакоме да верзија тога сто прија за уси, а градјанима БиХ је инаце на снази ОМЕРТА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иди бре..

30.11.2019 14:34

У програму реформи је и поглавље посвећено владавини права, сасијецање корупције из коријена. Већина то поздравља, тражи и очекује. То је оно што неке жуља и сврби. А кога све, е то је питање за кладионице и кладионичаре, али и за органе гоњења, обавјештајно истражне одјеле, полицију, тужилаштва, судове, робијашнице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обухвацена и цињеницама

30.11.2019 18:59

А каква владавина права ткз. "изворна" или владавина права владара вилајета?

Name

Вјецити опозиционар

30.11.2019 18:58

Драган је један од најпостенијих и најморалнијих политичара зато га не воле неки. Углавном против њега су они који су послушни сектаски корумпирани папци. Драгане, док те они критикују, 100 % си у праву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

01.12.2019 00:19

Нецемо у НАТО ,а многи се исељавају у НАТО дрзаве. Ту несто нестима.

Name

кд

01.12.2019 01:08

мекта у прави си све а ови горе сто те пљију њима је негдје добро на позицијама па думају нако успут бих је у НАТО-У то свако нормалан зна а ако је народу добро па оплетити опет на изборима за исте

ОДГОВОРИТЕ