Program reformi aktivira MAP - udarac Srbiji

- Programom reformi i aktivacijom MAP-a mi smo ušli u jednosmjernu ulicu ili jednosmjerni tunel prema NATO-u, iz kojeg se niko nije vratio nazad. Nema te države koja je ušla u MAP a da se vratila nazad. Pa ne trebamo više biti u zabludi, obmanjivati naše građane. Ne trebamo više, na kraju krajeva, obmanjivati ni Srbiju - kazao je Mektić, dodajući da je ovo udarac Srbiji.

Republika Srpska 30.11.2019 | 12:08
Program reformi aktivira MAP - udarac Srbiji
Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić (SDS) demantovao je člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika, koji je juče rekao da je opozicija u RS dobila na uvid Program reformi BiH.

- Opozicija - SDS i PDP - nije dobila nikakav dokument, a posebno onaj koji se zove Program reformi BiH na putu ka NATO integracijama – rekao je danas Mektić na konferenciji za novinare u Banjaluci, prenose Vijesti.ba.

Na kraju krajeva, kako je naveo, i Dodik, ali i ostali članovi Predsjedeništva BiH rekli su da će se taj dokument u javnosti pojaviti tek nakon izbora novog Savjeta ministara BiH.

Tvrdnje Dodika da je Program reformi BiH dostavio opoziciji u Republici Srpskoj, Mektić je okarakterisao "čistom notornom i ko zna koji put izrečenom gluposti Milorada Dodika".

- U svemu ovome što je učinio, što je čvrsto trasirao put BiH u NATO, on više luta, tumara, izgubio se i ne zna kako da prevaziđe tu situaciju, s obzirom da je prije izvjesnog vremena govorio da se to ne može i neće dogoditi, a prije svega što je položaj BiH, kada je u pitanju odnos prema NATO-u, vezao za Srbiju - rekao je Mektić.

Na taj se način Dodik, smatra ministar bezbjednosti BiH, pokušava opravdati, ponovo izmanipulisati, zbuniti i izluditi narod u Republici Srpskoj "svakodnevnim fabrikovanjem raznoraznih gluposti njegovog putujućeg cirkusa".

- Danas sam pročitao na Twitteru, Facebooku ili ne znam gdje, da kad god Dodik nešto izjavi, jedna porodica ode iz RS. A kad izjavi ovakav skup gluposti, ne znam ni ja koliko će da ode - napominje Mektić.

Naglašava da je Program reformi BiH klasični Godišnji nacionalni plan (ANP).

- Taj program reformi je aktivirao MAP. Pa na kraju krajeva, nije samo istina ono što Milorad Dodik kaže. Je li nije istina što kažu i drugi članovi Predsjedništva? Je li nije istina što mu je Pompeo čestitao? Je li nije istina što mu je stigla čestitka iz Brisela i NATO-a? Je li nije istina što je Erdogan iz Turske čestitao? Je li nije istina što je Orban iz Mađarske čestitao? Ispalo je da je samo istina ono što Dodik govori - ističe Mektić.

Da je poslat i čist list bijelog papira, koji je potpisan, takva je situacija i stvoren ambijent da bi se aktivirao MAP.

- A ne godišnji izvještaj u kojem je Dodik pristao da se ni u jednom dijelu ne spomene vojna neutralnost Republike Srpske, da ne kažem BiH, gdje je Dodik pristao da o daljoj sudbini NATO puta i konačnom članstvu BiH u NATO-u odlučuju isključivo državni organi, a ne niži nivoi vlasti. Dakle, on je isključio entitete iz tog procesa - kazao je Mektić.

Ne spominje se više nikakav referendum o NATO-u, navodi Mektić, u svojoj ga priči ne spominje ni Dodik, već će o tome isključivo odlučivati Predsjedništvo BiH i Parlament BiH.

- Programom reformi i aktivacijom MAP-a mi smo ušli u jednosmjernu ulicu ili jednosmjerni tunel prema NATO-u, iz kojeg se niko nije vratio nazad. Nema te države koja je ušla u MAPa a da se vratila nazad. Pa ne trebamo više biti u zabludi, obmanjivati naše građane. Ne trebamo više, na kraju krajeva, obmanjivati ni Srbiju - kazao je Mektić.

Ocjenjuje da je ovo "nož u leđa Srbiji".

Mislim da je zaista tako, jer je čitavo vrijeme bila priča da je postignut potpuni, možda neformalni, politički konsenzus, da ćemo pratiti Srbiju. Ovo je mimo Srbije. Ovim zaokruživanjem NATO puta BiH, Srbija više nema ni dužnog metra da kad iskorači iz svoje granice nije u NATO-u. Potpuno je opkoljena NATO-om - poručio je Mektić, prenose Vijesti.ba.



BN TV

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Apis

30.11.2019 11:13

što sjedite opozicijo, samo pričate, hvatate se funkcija, a dodik radi, uvodi RS u bolje sutra.

ODGOVORITE
Name

Narod

30.11.2019 11:20

Tacno si medjed vrtis istu pricu ko prazan mlin Zasto je vucis pa i ruske diplomate cestitale dodiku ako je kontra glup si ko teljig. Jedno je nevoliti vlast nevolim ju ni ja al brate ubijas i rascerujes inteligentne ljude koji nisu bas tako glupi

ODGOVORITE
Name

Ceca

30.11.2019 12:03

Ovaj čovjek je neuništiv, on sve zna , ne zna Incko, ali sveznajući Mektić zna .

Name

Dejan

30.11.2019 11:20

Tako je ministre sveznalico

ODGOVORITE
Name

Boro

30.11.2019 12:01

Mekticu budalino smiri se više dosadio si i Bogu i narodu.

ODGOVORITE
Name

guz

30.11.2019 12:01

Gdje to u Ustavu ili zakonu pise da je BiH vojno neutralna?

ODGOVORITE
Name

Re

30.11.2019 12:41

To je za one balvane koji su se dohvatili politike . A balvan biraju medvjedi .

Name

Miso

30.11.2019 12:24

Kad milorad kaze nece u nato vi ste isto tako napadate ga kako radi protiv interesa BiH I da nas uvodi u blokadu kad hoce opet nevalja izgleda vama je muka sto cete izletit is fotelja u sarajevu

ODGOVORITE
Name

ceca

30.11.2019 12:31

hajde mekta dosadio si sa tim populizmom,

ODGOVORITE
Name

SM prvo

30.11.2019 12:50

Pa taj dokument je izgleda osmisljena igra kako domacih tako i stranih aktera.... onda se trcalo u BG i Rusiju da se svakome da verzija toga sto prija za usi, a gradjanima BiH je inace na snazi OMERTA!

ODGOVORITE
Name

Idi bre..

30.11.2019 13:34

U programu reformi je i poglavlje posvećeno vladavini prava, sasijecanje korupcije iz korijena. Većina to pozdravlja, traži i očekuje. To je ono što neke žulja i svrbi. A koga sve, e to je pitanje za kladionice i kladioničare, ali i za organe gonjenja, obavještajno istražne odjele, policiju, tužilaštva, sudove, robijašnice.

ODGOVORITE
Name

Obuhvacena i cinjenicama

30.11.2019 17:59

A kakva vladavina prava tkz. "izvorna" ili vladavina prava vladara vilajeta?

Name

Vjeciti opozicionar

30.11.2019 17:58

Dragan je jedan od najpostenijih i najmoralnijih političara zato ga ne vole neki. Uglavnom protiv njega su oni koji su poslušni sektaski korumpirani papci. Dragane, dok te oni kritikuju, 100 % si u pravu.

ODGOVORITE
Name

Brzi

30.11.2019 23:19

Necemo u NATO ,a mnogi se iseljavaju u NATO drzave. Tu nesto nestima.

Name

kd

01.12.2019 00:08

mekta u pravi si sve a ovi gore sto te pljiju njima je negdje dobro na pozicijama pa dumaju nako usput bih je u NATO-U to svako normalan zna a ako je narodu dobro pa opletiti opet na izborima za iste

ODGOVORITE