Због чега нас ноге боле када је већа влажност?

Људи с дуготрајним здравственим проблемима попут артритиса више осјећају бол у дане када је повишена влага у ваздуху, показало је британско истраживање, а преноси ББЦ.

Здравље 30.11.2019 | 08:05
Због чега нас ноге боле када је већа влажност?
У народу се тврди да хладноћа појачава бол, али заправо и не постоји толико студија о утицају временских прилика на здравље.

Оно које је међу 2,5 хиљаде људи спровео универзитет у Манчестеру показало је да људи осјећају снажније симптоме у данима с повишеном влагом.

Аутори студије надају се да ће она подстаћи будућа истраживања о узроцима те повезаности.

Уобичајено је чути да некога боли кољено због времена - већином због хладноће. Неки чак и тврде да могу да предвиде временске прилике по осјећају у зглобовима.

Ово истраживање, названо "Облачно с могућношћу бола", проведено је међу 2,5 хиљаде људи с артритисом, фибромиалгијом, мигренама и неуропатским боловима из свих дијелова Велике Британије.

Они су у раздобљу од једног до 15 мјесеци сваког дана извјештавали о својим симптомима, а њихови паметни телефони биљежили су метеоролошке податке с њихове локације.

Влажни, вјетровити дани с ниским притиском ваздуха повећавали су шансе за осјећај бола за 20 одсто.

Истражитељи су нагласили да нису нашли везу између температуре или количине бола, него да је узрок низ фактора попут вјетра, влажности и ниског притиска.

Професор Вил Диксон, вођа истраживања, рекао је да је сада на другим научницима да истраже зашто је влажност повезана с болом, "што ће отворити врата за нове методе лијечења".

Овим закључцима могуће је развити и „прогнозу бола“ која ће људима с хроничним боловима омогућити да планирају своје активности.

(натионалгеограпхиц.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар