"У БиХ нико не брине о државним службеницима"

Око 23 хиљаде радника у БиХ су државни службеници. Међутим, њих 60 одсто прима плату мању од државног просјека. У емисији "Изазови" БН телевизије представници синдикалних организација упозоравају да је њихов статус доведен на веома низак ниво. Иако су захтјеве упућивали бројним институцијама, одговора није било.

Република Српска 29.11.2019 | 22:41
"У БиХ нико не брине о државним службеницима"
О државним службеницима БиХ нико не брине.

“Осим полицијских службеника у чину 'полицајац', војници у Оружаним снагама и сви запослени у институцијама БиХ распоређеним на мјеста референт, виши и самостални референт, са завршеном средњом стручном спремом, остварују примања од 475 – 750 КМ на мјесечном нивоу. У исто вријеме, именована и изабрана лица, међу која убрајамо министре и замјенике министара, те парламентарце у ПД ПС БиХ и делегате у Дому народа остварују мјесечна примања од четири хиљаде до шест хиљада марака мјесечно.

У складу са тим подацима, за протеклу годину, 77 изабраних и именованих лица у институцијама БиХ коштало је државни буџет око четири милиона марака”, наводи предсједница Синдиката запослених у институцијама БиХ Лејла Чопељ.

За разлику од парламентараца, државни службеници имају радно вријеме и свакодневне обавезе. Уз мале плате, лош закон о пензионисању, дискриминацију и без социјалног дијалога, статус радника у институцијама БиХ пао је на ниске гране. Сликовито то описују - растемо као купина - стрмоглаво!

“Нама, полицијским службеницима из Републике Српске запосленим у институцијама БиХ је највећи проблем посљедњи Закон о пензионисању, гдје ми у тај закон нисмо уврштени. Закон је усвојен и у Српској и у ФБиХ, али се не примјењује за службенике у институцијама БиХ”, наводи замјеник предсједника Савеза синдиката полицијских органа у БиХ Ненад Перић.

Момчило Курељушић, члан Синдиката Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ каже да су полицајци кроз тај закон практично онемогућени да напредују.

“Посебно се то односи на полицијске службенике са нижим чиновима. Очекујем да ће са новом влашћу бити усвојен нови закон о државним службеницима”, наводи Курељушић.

Нермин Јусић, предсједник Управног одбора УИО каже да у тој институцији факултетски образован кадар има 990 КМ основну плату.

“Радник са ССС има 610 КМ основну плату у УИО. А на нижим нивоима у ФБиХ те плате су веће И за 400 КМ мјесечно”, каже Јусић.

Занимљиво је и то да сви ови проблеми доводе до одлива радне снаге из државне службе и то претежно на ниже нивое власти и приватни сектор.

Драган Матовић, замјеник предсједника Синдиката Граничне полиције БиХ каже да у Граничној полицији тренутно недостаје око 400 поицијских службеника.

“Сваке године са академије у Мостару изађе око 110 полицијских службеника. За тај период, због пензије или раскидања уговора ГП напусти исти број полицајаца”, каже Матовић.

“Једина смо држава у свијету која се води закључцима и одлукама, а не поштује закон”, наводи Драган Крвавац, предсједник Савеза синдиката полицијских органа у БиХ.
Ако су државне институције огледало државе, у овом тренутку, у огледалу БиХ се ништа добро не види, закључено је у емисији "Изазови" БН ТВ.






БН ТВ

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Руки

29.11.2019 22:09

Баталите државне слузбенике по канцеларијама и уредима, сто 8 сати дневно одраде уз кафу, а викенд увијек кући... Дај да се застите радници код ових робовласника, сто мјесецно по 200 сати набијају за 500-600 марака, сто им приватник не да дана слободног, а зене добијају отказ кад затрудне. Баталите ове на државним јаслама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.11.2019 07:34

Нису то дрзавни слузбеници - то су странацкки ухљеби.

Name

Коментар

30.11.2019 12:18

Јадни државни службеници...нек врате партијске књижице и кући на село, на своју очевину, да не пропада...

Name

Комитент

30.11.2019 02:34

Море марш а како онда фонд пио узима доприносе тим људима а немају права, превара жешћа.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Титаник

30.11.2019 03:48

Замути што више, бољи улов. Радници се баве темама које би се требале подразумевати као припадајуће. Намерно власт компликује. Док изгањају радници што им свакако следује милионе држава покраде од њих. Држава треба да се бори да ми обични грађани шта несмутимо а у нас је обрнуто,срам да их је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИстоцноСарајевоДКПТ

30.11.2019 05:56

Подрска Крвавцу једини прави борац за полицајце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Титаник

30.11.2019 06:15

Ха ха а колико их није гласало за Додика, ни као статистичка грешка ,у траговима као на декларацији,није ми их жао.Познајем их на десетине и сви кажу морао сам, а живе ко највећа бједа,сваки мјесец се задужују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

30.11.2019 07:08

Дрзавни слузбеници су гласаци владајуцих странака. Ако они нису задивољни,како је тек осталима????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бубана

30.11.2019 08:02

Како не брине - бринем ја, уф, уф..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ви

30.11.2019 08:34

имате сатисфакцију да сте тик уз политицаре, да гласате за њих. На посао не морате ни долазити. Јутарња кавица, подневна, поподневна....све се то редовно обавља. Зашто не запитате те ваше горе, да мало одваде и дају вама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.11.2019 08:46

Дај не лупај

Name

Петар

30.11.2019 08:41

Кад ово процитах само сто заплакао нисам над судбином тих паразита сто нису зарадили ни за доруцак на свом послу! Мрсссссс љенцуге на њиву па тамо се излезајите и каве пите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

30.11.2019 11:42

Пређите у реални сектор, скела и мистрија вапе за тако вриједним радницима.

ОДГОВОРИТЕ