"U BiH niko ne brine o državnim službenicima"

Oko 23 hiljade radnika u BiH su državni službenici. Međutim, njih 60 odsto prima platu manju od državnog prosjeka. U emisiji "Izazovi" BN televizije predstavnici sindikalnih organizacija upozoravaju da je njihov status doveden na veoma nizak nivo. Iako su zahtjeve upućivali brojnim institucijama, odgovora nije bilo.

Republika Srpska 29.11.2019 | 22:41
"U BiH niko ne brine o državnim službenicima"
O državnim službenicima BiH niko ne brine.

“Osim policijskih službenika u činu 'policajac', vojnici u Oružanim snagama i svi zaposleni u institucijama BiH raspoređenim na mjesta referent, viši i samostalni referent, sa završenom srednjom stručnom spremom, ostvaruju primanja od 475 – 750 KM na mjesečnom nivou. U isto vrijeme, imenovana i izabrana lica, među koja ubrajamo ministre i zamjenike ministara, te parlamentarce u PD PS BiH i delegate u Domu naroda ostvaruju mjesečna primanja od četiri hiljade do šest hiljada maraka mjesečno.

U skladu sa tim podacima, za proteklu godinu, 77 izabranih i imenovanih lica u institucijama BiH koštalo je državni budžet oko četiri miliona maraka”, navodi predsjednica Sindikata zaposlenih u institucijama BiH Lejla Čopelj.

Za razliku od parlamentaraca, državni službenici imaju radno vrijeme i svakodnevne obaveze. Uz male plate, loš zakon o penzionisanju, diskriminaciju i bez socijalnog dijaloga, status radnika u institucijama BiH pao je na niske grane. Slikovito to opisuju - rastemo kao kupina - strmoglavo!

“Nama, policijskim službenicima iz Republike Srpske zaposlenim u institucijama BiH je najveći problem posljednji Zakon o penzionisanju, gdje mi u taj zakon nismo uvršteni. Zakon je usvojen i u Srpskoj i u FBiH, ali se ne primjenjuje za službenike u institucijama BiH”, navodi zamjenik predsjednika Saveza sindikata policijskih organa u BiH Nenad Perić.

Momčilo Kureljušić, član Sindikata Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH kaže da su policajci kroz taj zakon praktično onemogućeni da napreduju.

“Posebno se to odnosi na policijske službenike sa nižim činovima. Očekujem da će sa novom vlašću biti usvojen novi zakon o državnim službenicima”, navodi Kureljušić.

Nermin Jusić, predsjednik Upravnog odbora UIO kaže da u toj instituciji fakultetski obrazovan kadar ima 990 KM osnovnu platu.

“Radnik sa SSS ima 610 KM osnovnu platu u UIO. A na nižim nivoima u FBiH te plate su veće I za 400 KM mjesečno”, kaže Jusić.

Zanimljivo je i to da svi ovi problemi dovode do odliva radne snage iz državne službe i to pretežno na niže nivoe vlasti i privatni sektor.

Dragan Matović, zamjenik predsjednika Sindikata Granične policije BiH kaže da u Graničnoj policiji trenutno nedostaje oko 400 poicijskih službenika.

“Svake godine sa akademije u Mostaru izađe oko 110 policijskih službenika. Za taj period, zbog penzije ili raskidanja ugovora GP napusti isti broj policajaca”, kaže Matović.

“Jedina smo država u svijetu koja se vodi zaključcima i odlukama, a ne poštuje zakon”, navodi Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u BiH.
Ako su državne institucije ogledalo države, u ovom trenutku, u ogledalu BiH se ništa dobro ne vidi, zaključeno je u emisiji "Izazovi" BN TV.






BN TV

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Ruki

29.11.2019 22:09

Batalite državne sluzbenike po kancelarijama i uredima, sto 8 sati dnevno odrade uz kafu, a vikend uvijek kući... Daj da se zastite radnici kod ovih robovlasnika, sto mjesecno po 200 sati nabijaju za 500-600 maraka, sto im privatnik ne da dana slobodnog, a zene dobijaju otkaz kad zatrudne. Batalite ove na državnim jaslama.

ODGOVORITE
Name

re

30.11.2019 07:34

Nisu to drzavni sluzbenici - to su stranackki uhljebi.

Name

Komentar

30.11.2019 12:18

Jadni državni službenici...nek vrate partijske knjižice i kući na selo, na svoju očevinu, da ne propada...

Name

Komitent

30.11.2019 02:34

More marš a kako onda fond pio uzima doprinose tim ljudima a nemaju prava, prevara žešća.....

ODGOVORITE
Name

Титаник

30.11.2019 03:48

Замути што више, бољи улов. Радници се баве темама које би се требале подразумевати као припадајуће. Намерно власт компликује. Док изгањају радници што им свакако следује милионе држава покраде од њих. Држава треба да се бори да ми обични грађани шта несмутимо а у нас је обрнуто,срам да их је.

ODGOVORITE
Name

IstocnoSarajevoDKPT

30.11.2019 05:56

Podrska Krvavcu jedini pravi borac za policajce!

ODGOVORITE
Name

Титаник

30.11.2019 06:15

Ха ха а колико их није гласало за Додика, ни као статистичка грешка ,у траговима као на декларацији,није ми их жао.Познајем их на десетине и сви кажу морао сам, а живе ко највећа бједа,сваки мјесец се задужују.

ODGOVORITE
Name

Kiklop

30.11.2019 07:08

Drzavni sluzbenici su glasaci vladajucih stranaka. Ako oni nisu zadivoljni,kako je tek ostalima????

ODGOVORITE
Name

Bubana

30.11.2019 08:02

Kako ne brine - brinem ja, uf, uf..

ODGOVORITE
Name

vi

30.11.2019 08:34

imate satisfakciju da ste tik uz politicare, da glasate za njih. Na posao ne morate ni dolaziti. Jutarnja kavica, podnevna, popodnevna....sve se to redovno obavlja. Zašto ne zapitate te vaše gore, da malo odvade i daju vama.

ODGOVORITE
Name

Re

30.11.2019 08:46

Daj ne lupaj

Name

Petar

30.11.2019 08:41

Kad ovo procitah samo sto zaplakao nisam nad sudbinom tih parazita sto nisu zaradili ni za dorucak na svom poslu! Mrssssss ljencuge na njivu pa tamo se izlezajite i kave pite!

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

30.11.2019 11:42

Pređite u realni sektor, skela i mistrija vape za tako vrijednim radnicima.

ODGOVORITE