"У БиХ слобода окупљања више не постоји"

Слобода јавног окупљања у БИХ. Главна је тема о којој се данас разговарало у Бањалуци на кофнеренцији „Питање слобода у академском и јавном дискурсу". Мишљење учесника конференције је да се незадовољство грађана гуши на све начине.

Република Српска 29.11.2019 | 16:32
"У БиХ слобода окупљања више не постоји"
Слободе окупљања у БИХ нема. Поручено је то данас са конференције „Питање слобода у академском и јавном дискурсу". Право на окупљање једно од најзначајнијих људских права неријетко је нарушено различитим механизмима - политичким притисцима на организаторе скупова, административним процесима, а неријетко и одлукама појединаца. Лариса Шуша је активиста. Грешком љекара изгубила је бебу. Од тада се бори против лоше постављеног система. Ефеката значајних нема, али каже ни ћутање није рјешење.

''Као грађанка се осјећам као дијете у Пазарићу.  Свезана у окове лошег избора већине. Један тежак период шутње И чекања. Општа је криза морала и одустајања од борбе. Плашим се да ће наредна година бити тешка у смислу опстанка и останка'' – каже активиста Лариса Шуша.

Разбијање протеста, забрана јавног окупљања – слика је и у Републици Српској. Најочигледнији примјер је Група ''Правда за Давида''.  Конференцију ''Питање слобода у академском и јавном дискурсу" од почетк апрате контроверзе. Скуп је требало да буде одржан на Филозофском факултету, али није.

Организатори тврде да им је дат сигнал да отлажу конференцију или је организују на неком другом мјесту. Проблем је, наводно, био то , што је планирано да на скупу говори Озрен Пердув, члан Групе ''Правда за Давида''. Незванично, неформалним путем је послата порука да Пердуву и  "Правди за Давида" није мјесто у институцијама РС

''Мислим да је тај потез показао гдје су академске слободе. Жао нам је што је овако сипало, али с друге стране имамо показатељ да се академске слободе гуше И да не постоје''- поручила је организатор  Конференције ''Питање слобода у академском и јавном дискурсу" Милица Пралица.

Са Филозофског факултета је поручено да скуп није на вријеме пријављен Универзитету, те да "на факултету гдје се школује око 1000 студената", желе да "избјегну нежељене посљедице и злоупотребу студената од стране било које друштвене групе". У то не вјерују чланови Групе ''Правда за Давида.''

''Ова данашања конференција је наставак од прошле године. И прошле године није било проблема. Па ни ове године, док нису видјели то фамозно име Озрен Пердув. Ради се о класичној стигматизацији И дискриминацији једне групе људи И једног човјека'' – каже члан Групе ''Правда за Давида'' Александра Нинић -  Врањеш.

Са конфенернције је поруечено да је све учесталиа пракса да се поред забране окупљања грађанима брани и право на слободу мишљења, говора и изражавања.



БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ре

30.11.2019 08:06

Постоји али за права питање о насиљу је забрањено

ОДГОВОРИТЕ