"U BiH sloboda okupljanja više ne postoji"

Sloboda javnog okupljanja u BIH. Glavna je tema o kojoj se danas razgovaralo u Banjaluci na kofnerenciji „Pitanje sloboda u akademskom i javnom diskursu". Mišljenje učesnika konferencije je da se nezadovoljstvo građana guši na sve načine.

Republika Srpska 29.11.2019 | 16:32
"U BiH sloboda okupljanja više ne postoji"
Slobode okupljanja u BIH nema. Poručeno je to danas sa konferencije „Pitanje sloboda u akademskom i javnom diskursu". Pravo na okupljanje jedno od najznačajnijih ljudskih prava nerijetko je narušeno različitim mehanizmima - političkim pritiscima na organizatore skupova, administrativnim procesima, a nerijetko i odlukama pojedinaca. Larisa Šuša je aktivista. Greškom ljekara izgubila je bebu. Od tada se bori protiv loše postavljenog sistema. Efekata značajnih nema, ali kaže ni ćutanje nije rješenje.

''Kao građanka se osjećam kao dijete u Pazariću.  Svezana u okove lošeg izbora većine. Jedan težak period šutnje I čekanja. Opšta je kriza morala i odustajanja od borbe. Plašim se da će naredna godina biti teška u smislu opstanka i ostanka'' – kaže aktivista Larisa Šuša.

Razbijanje protesta, zabrana javnog okupljanja – slika je i u Republici Srpskoj. Najočigledniji primjer je Grupa ''Pravda za Davida''.  Konferenciju ''Pitanje sloboda u akademskom i javnom diskursu" od početk aprate kontroverze. Skup je trebalo da bude održan na Filozofskom fakultetu, ali nije.

Organizatori tvrde da im je dat signal da otlažu konferenciju ili je organizuju na nekom drugom mjestu. Problem je, navodno, bio to , što je planirano da na skupu govori Ozren Perduv, član Grupe ''Pravda za Davida''. Nezvanično, neformalnim putem je poslata poruka da Perduvu i  "Pravdi za Davida" nije mjesto u institucijama RS

''Mislim da je taj potez pokazao gdje su akademske slobode. Žao nam je što je ovako sipalo, ali s druge strane imamo pokazatelj da se akademske slobode guše I da ne postoje''- poručila je organizator  Konferencije ''Pitanje sloboda u akademskom i javnom diskursu" Milica Pralica.

Sa Filozofskog fakulteta je poručeno da skup nije na vrijeme prijavljen Univerzitetu, te da "na fakultetu gdje se školuje oko 1000 studenata", žele da "izbjegnu neželjene posljedice i zloupotrebu studenata od strane bilo koje društvene grupe". U to ne vjeruju članovi Grupe ''Pravda za Davida.''

''Ova današanja konferencija je nastavak od prošle godine. I prošle godine nije bilo problema. Pa ni ove godine, dok nisu vidjeli to famozno ime Ozren Perduv. Radi se o klasičnoj stigmatizaciji I diskriminaciji jedne grupe ljudi I jednog čovjeka'' – kaže član Grupe ''Pravda za Davida'' Aleksandra Ninić -  Vranješ.

Sa konfenerncije je poruečeno da je sve učestalia praksa da se pored zabrane okupljanja građanima brani i pravo na slobodu mišljenja, govora i izražavanja.



BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Re

30.11.2019 08:06

Postoji ali za prava pitanje o nasilju je zabranjeno

ODGOVORITE