"Акцизна тројка" спрема повећање стопе ПДВ-а

- Босна и Херцеговина све ближе је одлуци да повећа стопу ПДВ-а, која данас износи 17 одсто, што, према оцјени економиста, није спорно, али под условом да се с друге стране смање фискална оптерећења на рад.

Босна и Херцеговина 29.11.2019 | 10:11
"Акцизна тројка" спрема повећање стопе ПДВ-а
Оно што је чињеница, а што је и главни аргумент политике која ће, према незваничним информацијама у наредном периоду радити на повећању стопе ПДВ-а, је да је он тренутно најмањи у Европи и да на основу тога има простора за повећање. Према незваничним информацијама, највјероватније је да ће ПДВ порасти за два одсто односно на 19 одсто, те да ће остати јединствена стопа, која се показала као добра и захваљујући којој је ефикаснија наплата.

"Ако бисмо само повећали ПДВ, а да спустимо фискално оптерећење на рад, нашли бисмо се у незавидној позицији и аутоматски бисмо уништили потенцијале раста", рекао је за "Независне" Адмир Чавалић, економски аналитичар, истичући да је наплата ПДВ-а тренутно најздравији дио система.

О повећању стопе ПДВ-а недавно је говорио и Зоран Тегелтија, кандидат за предсједавајућег Савјета министара БиХ, који је пред парламентарном комисијом за избор Савјета министара БиХ рекао да је спреман подржати повећање те стопе.

"По мом мишљењу, питање није висина стопе ПДВ-а, већ намјена утрошка тих средстава, која ће по том основу бити сакупљена", рекао је Тегелтија.

Ипак, велико је питање могу ли се приходи који би се добили повећањем ПДВ-а искористити намјенски, с обзиром на то да економисти истичу да ће то бити готово немогуће јер сам ПДВ није направљен да буде тако потрошен те да већ постоје намјенски намети који се троше ненамјенски.

"И са том повећаном стопом ПДВ-а имаћемо најнижу стопу. Прије више година Србија и Хрватска су повећале стопу ПДВ-а, а ми смо у том периоду и у вријеме кризе живјели на туђи рачуни и задуживали смо се. Колико видим, и из односа међународних финансијских институција од нас се очекује да повећамо ПДВ", рекао је за "Независне" Горан Радивојац, професор Економског факултета у Бањалуци, истичући да је неопходно да се с повећањем ПДВ-а смањи оптерећење на рад, а да се за то мање оптерећење на рад људима повећају плате те да би једино на тај начин имало смисла повећавати ПДВ.

Још једно од питања која се постављају у случају повећања ПДВ-а је да ли ће то довести до снажнијег раста прихода. Према грубој рачуници, уколико би потрошња остала на овом нивоу, с повећањем стопе ПДВ-а од два одсто прикупило би се додатних око милијарду КМ, мада искуства земаља из региона које су повећавале стопу ПДВ-а говоре да по правилу с већом стопом ПДВ-а долази до смањења потрошње, а посљедица тога је и мање ПДВ-а.

Мора постојати мјера, али никада се не зна колика је. Некада повећање пореза смањује наплату, смањује базу и повећава сиву економију. Ако узмемо у обзир колико је ефикасан систем наплате ПДВ-а можемо закључити да би дошло до раста наплате прихода", рекао је Чавалић.

На искуствима Србије и Хрватске може се видјети да повећање ПДВ-а по правилу трговци искористе за повећање цијена, а посљедица тога готово увијек је пад потрошње.

"Раст стопе ће довести до општег пораста цијена и задатак државе је да то буде два одсто, а не више. То је лако исконтролисати, јер је чињеница да имамо олигопол на тржишту и да неколико трговачких ланаца држи монопол", рекао је Радивојац.

У Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ кажу да ће примјењивати оно законско рјешење које на крају буде усвојено, али да у новом Нацрту закона о ПДВ-у који је израђен нема промјене стопе ПДВ-а. Како кажу, актуелни Закон о ПДВ-у је у примјени од 1. јануара 2006. године и од тада до данас није било никаких измјена, иако су се у међувремену директиве ЕУ мијењале.

"У Нацрт закона о ПДВ-у уградили смо све оно што директива прописује, али се нисмо дотицали стопа. У случају увођења више стопа било би потребно вријеме од минимално шест мјесеци да УИО буде у потпуности спреман. То подразумијева измјену пореске апликације и додатну обуку. Наравно, то вријеме је потребно и пореским обвезницима који ће морати да прилагођавају своја софтверска рјешења која прате њихов рад", рекао је за "Независне" Ратко Ковачевић, начелник Одјељења за комуникације УИО.

(Независне)

Коментари / 52

Оставите коментар
Name

Ацо

29.11.2019 09:15

Обзиром да је народ стока,и да повећају на 55% ПДВ,нико се неби бунио.Значи за очекивати је најмање на 25%

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

29.11.2019 09:26

Ацо потпунома си управу само стока је благо речено .Сад се ова три зла слажу као и за акцизе а та стопа пдв-а ако се и повећа народ неће ништа примјетити јер ће они наћи начина да се то прелије у њихове џепове.

Name

Ратко

29.11.2019 09:43

У ЦХ је 7.7%, до пре неку годину био је 8%, па смањили, паметном довољно.

Name

АР

29.11.2019 10:14

Народ стока А ова тројка добро уиграна А треба И'м новаца мозес замислити Кад их цовјек види само све буде јасно Али дабогда нам јос горе било све док бирамо овакве Заостали необразовани неписмени веома глупи према томе ова тројка И треба да нас дрзи у посебним торовима све док не поцркамо Онда лијепо ваљак И све добро преваљати Па изнова

Name

Тамо Далеко

29.11.2019 10:18

Које су ово лажовчине. Чуј најмањи порез у Европи. Лажови једни у Швајцарској је ПДВ 7,7% а у многим земљама је двојни ПДВ где на храну и дечије ствари плаћа се 11%

Name

Бабаљ Раденко

29.11.2019 11:46

Повецање пдв ,анимозитет према цетницима и цетници који кољу са устасама србе на козари,коалиција са Бакиром и слање активације за цланство у НАТО Опозицији бог послао пакет пред локалне изборе ако ово не искористе онда су тотални леватии

Name

сликар

29.11.2019 15:29

Ова тројица са слике дјелују као прави јахаци апокалипсе

Name

Бл

29.11.2019 09:20

Тоооооо, браво....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајка

29.11.2019 11:41

то браво сисај овце и дери им козу са ледја

Name

тито

29.11.2019 09:24

Господо, с обзиром да размишљате у повецању стопе ПДВ-а, требали би размишљати и о повећању годисњег промета малих предузетника који нису у ПДВ, а праг за улазак је 50000 КМ годисњег промета. Са повецањем стопе, ви их на силу гурате у ПДВ. Ако преписујете од Србије и других земаља, снда препишите у цјелини. У Србији је тај праг знатно већи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

29.11.2019 09:28

Срам их било,најмањи пдв у Европи,а примања народа најгора у свијету,али како они тросе дрзавне паре мало је повецање пдв-а и 50% јер су науцили да отимају од народа и задњу кору хљеба

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

29.11.2019 09:37

Већа стопа ПДВ-а значи брже и веће богаћење криминалаца, а сиромашење народа, јер ће порасти цијене свих производа инуслуга. Земље које воде правилну развојну и фискалну политику додатна средства потребна за бужетску потрошњу обезбјеђују кроз раст бруто друштвеног производа или боље рећи физичког обима производње и услуга. За наше данашње докторе економије непознати су математички модели привредног раста. У такве спадају ентитетски премијери, а наравно и будући пресједавајући Савјета министара. У овој земљи није проблем кад неко незна нешто, али увјек се питам зашто не питају оне који знају?

ОДГОВОРИТЕ
Name

АТАНАСИЈЕ

29.11.2019 09:41

Ви , бандитски властодрзци , када су у питању намети на биједу хоћете да у стопу пратите Европу , а када су у питању примања те исте биједе , гдје вам је у том случају Европа . Када су у питању основна људска права ( људи у Б. Луци ) немају право да се крећу улицом , да попричају један са другим , има ли то игдје у Европи , што се тада не позивате на Европу , читав свијет вам се смије када хапсите играчке . Покрадете и наштимате тзв. изборе и ником ништа , додуше у том случају имате чак и подршку те исте Европе . У Европи се такве ствари не могу десити , али овде је , што се вас тиче све дозвољено . Опљачкане банке , опљачкане фирме и ником ништа , а милијарде у питању , вас се то не дотиче , само смишљате како отети што више од овог биједног народа .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скините

29.11.2019 09:42

Скините с дневног реда и тог Радивојца и тај је у спрези с властима. Тврдити да је оправдано да се повећа стопа пдв само зато што је мања него у Србији и Хрватској може само човјек који не мисли добро свом народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нако

29.11.2019 09:43

Да се кладимо, слотлзице се брзо!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Замена Теза

29.11.2019 09:44

Не треба га повецавати,само поцните да га свима наплацујете.Свака фирма,продавница има дупле папире.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА СТЕМ НЕМАМ НИШТА

29.11.2019 09:45

Јашта,само удри по народу,стежи каиш док се не састави.И циго учио магарца да не једе,па се једне прилике похвалио,ја га таман научио а он црче.Треба овој фукари од људи напунити џепове.Наши стари кажу: дошла су времена кад паметан заћути,будала проговори а фукара се обогати

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕЦЕ БИТИ

29.11.2019 10:00

"По мом мишљењу, питање није висина стопе ПДВ-а, већ намјена утрошка тих средстава, која ће по том основу бити сакупљена", рекао је Тегелтија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

100%

29.11.2019 10:01

Ма треба том мутавом народу најмање 100% ПДВ увести, нико се не буни, све супер!! Овдје у Деутсцхланд ке маx стопа 19%, а има и 7 %

ОДГОВОРИТЕ
Name

благо нама

29.11.2019 10:04

Ако буде и озбиљног наговјестаја за повецање треба сиротиња у оба ентитета изици на улицу и конацно срусити ову власт.Ваљда је висе сиротиње него ухљеба и кримоса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈНА

29.11.2019 10:20

драги грађани БИХ, ако нас ПДВ не уједини неће нико, устанимо сложно и братски и заштитимо своје голе животе , јер ако повећају ПДВ , биће гладних и жедних и Бошњака и Хрвата и Срба. Како имају намјеру да безобзирно ударе на самоодрживост сва три народа, како имају намјеру да нам угрозе једино оно што имамо животе , како имају намјеру да од нас направе сиромашне робове, ујединимо се и осмислимо стратегију заједничког отпора . Једино уједињени можемо нешто урадити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мими 53

29.11.2019 10:40

Само повецавати,стока је ово све заслузила ,па ви ЊЕМУ вјерујте на ријец.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Када

29.11.2019 10:44

се ова тројица појаве на тв-у ја не да мијењам канал него га гасим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Методолошки

29.11.2019 10:44

Ово је још једна нова метода за истјеривање одредјеног становништва из БиХ, односно да се испразне простори БиХ, илијош прецизније речено: да се ослободе простори за насељавање миграната. Дакле, то је пут за исламизацију БиХ у чему,нажалост учествује и Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.11.2019 11:12

То ти неки аналитицар или ста вец? Ста год да си паметан си ко три овце заједно.

Name

Ре ре

29.11.2019 12:19

"Методолошки" није далеко од истине. Живи били па видјели а не требаш човјека поредити са овцама само зато што не гледаш у будућност. Да, да пријатељу.

Name

Сер од Добоја

29.11.2019 11:07

Вама властодршцима бог не може нанијети колико ви можете потрошити, на цијену горива дајемо готово пола некаквих намета, повећање ПДВ-а значи примање још већег броја ухљеба на народну грбачу, гдје су паре од акциза на гориво?? народ се замајава око МАП-а а на другој страни се ради нешто много много горе, нека, тако и треба, нисмо боље ни заслужили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

На залост

29.11.2019 11:10

У БиХ има огроман број гладне и неухрањене дјеце,да одрасле не помињемо.... као да је у питању Бијафра, а не БиХ! Зато сто је криминална хоботница унистила егзистенцију градјана. Појединци су од себе створили и даље стварају недокуциве Богове који одлуцују о људским зивотима са неких висина, али на крајње неприхватљив нацин у 21вијеку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фед

29.11.2019 11:17

Федерација не разматра повецање ПДВ јер би досло до посјупљења али и увојен је будзет за наредну годину који је повецан за 89 посто у односу на ову годину сто доказује да пара има довољно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

29.11.2019 11:19

Идемо према јеб..европи у свему а плате кенијске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

29.11.2019 11:27

Немају ста друго повецавати ... Стално им се смањује хахах

ОДГОВОРИТЕ
Name

ема

29.11.2019 11:28

Кад се вец "равнају", како је у земљама Европе, сто нису плате и пензије као у тим земљама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

29.11.2019 11:29

Па незнају ниста друго привреда је на кољенима пљацкаси и ниста друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свицарац

29.11.2019 11:35

У Свици је 7,7% пдв али на љекове,књигем,хљеб и остале основне производе је 2,5%

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОРАЦ

29.11.2019 11:36

БАНДО СПРЕМАЈТЕ СЕ НА РОБИЈУ ДО ПЕТОГ КОЉЕНА ОДУЗЕТИ ИМОВИНУ БИТАНГЕ ДЕЗЕРТЕРСКЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

29.11.2019 11:36

Па и треба миле има капитала колико сва сиротиња у бања луци.Кад се нико не буни знаци само повецавај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

555

01.12.2019 19:10

Неће Миле сад подићи ПДВ,кад прођу општински избори,све поскупљује,мирно до октобра,али како се задужује ко зна.....

Name

гуз

29.11.2019 11:51

Сада смо ми у Федерацији против свега сто предлазе Додик и Цовиц,нема ниста од овога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема везе...

29.11.2019 12:29

Ха-ха-ха, сад још почните да штампате новац и биће нам супер...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоогл

29.11.2019 12:43

Ако дигну ПдВ идемо у Нато то су паре за НАТО.....Па за нато треба 150 милиона...то је тај извор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весна

29.11.2019 13:06

" Најмањи порези у Европи".....Најбједнија примања у Европи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјак

29.11.2019 15:12

Лоповска 3

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

29.11.2019 15:12

Топла браца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОМИР

29.11.2019 16:44

ОВОМ НАРОДУ БОГ ЈЕ ДАО СВЕ САМО НИЈЕ ПАМЕТИ ПА НАС ЈЕ КАЗНИО ДА НАМА ВЛАДА ДОДИК БАКИР И ДРАГАН

Name

киза

29.11.2019 17:25

Само им јос застава у бојама дуге недостаје. Брзо це они ресити и тај проблем

Name

Логицно

29.11.2019 17:12

Сваким даном људи је све мање и мање, паре се морају намакнут. Послије повецања ПДВ иде поскупљење струје, затим поновно повецање акциза на гориво и тако у круг, ко мртав, ко зив. А ста сте оцекивали од ове тројице токмака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

киза

29.11.2019 17:23

Ја пристајем само на 113%. Ту нема договора или 113% или ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

В И Л И

29.11.2019 17:44

Они су били, јесу и биће пљачкаши грађана у БиХ, и лако се око пљачке договоре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сwисс

29.11.2019 20:52

неко је горе написао да је у Босни најмањи ПДW ! Цуј молим Вас која неупуценост .... У ЦХ је исти 8%

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

29.11.2019 23:48

Нема од тога ништа, федерација нема потребе за повећањем п.д.в.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маxо

30.11.2019 07:21

Њима да дас 10 Милијарди додатно годисње они би градили несто гдје могу узети 20% за себе, као сто је и са Ауто Путем. Ниста Народ посебно од тога нема. А они це јос висе повецат плате онима на Будзету а који мало доприносе друству, купити јос Бјеснија Аута и сиканирати мале привреднике са наметима , законима цертификатима итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бане

30.11.2019 11:25

Три јахаца апокалипсе.Лазовцине и манипулатори који не знају ста је морал и етика. Страсно је колико су уназадили ово друство.

ОДГОВОРИТЕ