Лондонски ББЦ објавио вијест о хапшењу Благића

Недавна дешавања на Тргу Крајине, када је због "необичне игре" назване протест "плишаних играчака" на бањалучком Тргу Крајине ухапшен Стефан Благић, нашла су се и на страницама свјетских медијиа. Тако је лондонски ББЦ објавио чланак под насловом: - Протест "играчака" захтијева хапшење! Ево како је изгледао текст овог угледног свјетског медија:

Република Српска 28.11.2019 | 10:06
Лондонски ББЦ објавио вијест о хапшењу Благића
- Протестна умјетничка инсталација која укључује играчке "држец́и" транспаренте у граду Бањалуци, резултирала је хапшењем једног од организатора.

Стефана Благиц́а, лидера НВО РеСтарт Српска, полиција је привела након што је одбио да напусти Трг Крајине, преноси портал Бука. Пуштен је касније тог дана.



РеСтарт Српска себе на Фацебооку описује као организацију која "открива погрешне и ненормалне процесе" у Босни и Херцеговини.

Меке играчке кориштене су да заузму чврсти став на тргу у којем су се 2018. године појавили масовни протести против владе Републике Српске, углавном српског ентитета који чини Босну и Херцеговину, заједно са Федерацијом Босне и Херцеговине.

Након протеста, који су у једном тренутку постали насилни, уведена је де фацто забрана окупљања на тргу.

Озрен Пердув из групе Правда за Давида рекао је Буки "да желимо да искористимо ову представу како бисмо скренули пажњу на нешто што се вец́ мјесецима дешава у Бањалуци - забрану окупљања."

'Доста се играло са нама'

Организатори манифестације "Протест" без људи распоредили су сиц́ушне учеснике на клупи на тргу, заједно са минијатурним паролама у знак забране.

"Вратимо људима трг", прочитали су један, док је други тражио "довољно од вас да се играте са нама".

Мали скуп је био окружен полицијом, која је наставила да ухапси господина Благиц́а.

Званичници су рекли да нису обавијештени о догађају како то захтијева Закон о јавним окупљањима, и да је г. Благиц́ притворен због игнорисања директне полицијске наредбе.

Европски суд за људска права, тврдио је, сматрао би одлуку о прекиду малих, мирних окупљања због недостатка претходног обавештења као "несразмерно ограничење слободе мирном окупљању".

Изнервирани у тамошњој јавности свој гнев на друштвеним мрежама, уз одређени назив „Орвеллиан“. "Ствари нису такве као ни у Северној Кореји", написала је једна особа.

"Ствари ц́е се погоршати, људи." упозорио је други. "Тихо и пасивно шутиш. То значи да си сретан са својим животом који није живот, правилом који није правило, вођама који нису вође и слободом коју немаш. Шта ти раде? "

Једна особа је позвала организаторе протеста као "праве побједнике". "Фотографија двојице полицајаца који чувају неколико играчака говори више од милион речи. Браво, хероји", написала је она.

Зашто су протести забрањени?

Забрана окупљања на Тргу Крајине, коју су увеле власти Републике Српске, на снази су од таласа протеста 2018. године, који је протекао под заставом Правда за Давида.

Потакнула их је смрт у мистериозним околностима младог студента Давида Драгичевиц́а. Његова породица оптужила је власти да су прикриле истину о његовој смрти, што су званичници негирали.



Међутим, скупови су се претворили у шири анти-владин покрет, постајуц́и жариште бијеса због не постојања правне државе, корупције и стагнирајуц́е економије.

Дана 30. децембра прошле године, демонстрације су постале силовите док се полиција сукобила са демонстрантима и демонтирала "светиште" подигнуто у Давидову част.

Након свађа, био је расписан налог за хапшење његовог оца Давора Драгичевиц́а, који је у бекству и за кога се сада говори да живи у Аустрији...

Случај смрти младиц́а, који остаје неријешен, захватио је Босну и Херцеговину, гдје су људи наставили да пале свијец́е у цркви у граду у знак подршке породици и њиховој потрази за правдом.

(БН/ББЦ)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Ја

28.11.2019 09:20

кас исцрпис сва лравна средства овдје, одма у Страсбоург, биће и неких пара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теддy

28.11.2019 09:23

Како год, ал ово са играчкама је генијална идеја...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИстоцноСарајево111

28.11.2019 09:28

Полицајци да одбију наредјење остали би без посла, нису они ово добровољно радили...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗАСТО

28.11.2019 10:18

НИСТЕ СВЈЕСНИ КОЛИКО СТЕТЕ НАНОСИТЕ РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ У ВИДУ СТРАНИХ ИНВЕСТИТОРА, РУЗНЕ ПОРУКЕ САЉЕТЕ, А НИКАКВОГ СМИСЛА НЕМАЈУ. НЕ ЗНА СЕ КО ЈЕ ГОРИ, ПОЛИЦИЈА СТО ХАПСИ ОВАКВЕ ИЛИ ОВИ СТО ПОЛИТИКАНСТВОМ ПОКУСАВАЈУ ДА ДОБИЈУ ПОЛИТИЦКЕ ПОЕНЕ... ТУГА ЗА НАС,ГРАДЈАНЕ :(

ОДГОВОРИТЕ
Name

Романија

28.11.2019 11:41

На тргу у бања луци, не смијес бити дузе од 10 минута. Контрола одмах долази, легитимисање и тако то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.11.2019 12:44

Зато на Романији,комотно можеш резати шуму.

Name

Лана

28.11.2019 12:08

Браво Благићу на перформансу са играчкама. Симпатично како их полицајци добро чувају. Жао ми полицајаца шта им ради шеф.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лара

28.11.2019 13:11

Ово је генијално, браво за идеју! Срамота шта полиција ради...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоогл

29.11.2019 12:54

Како би се они волели поиграти...

ОДГОВОРИТЕ