Трамп потписао, одмах реаговали Хонгконг и Пекинг

- Амерички председник Доналд Трамп потписао је закон којим се подржавају продемократски демонстранти у Хонгконгу. Одлуку су осудиле хонгкошке и пекиншке власти.

Свијет 28.11.2019 | 08:48
Трамп потписао, одмах реаговали Хонгконг и Пекинг
"Данас сам потписао закон (...) о људским правима и демократији у Хонгконг", написао је амерички председник, а саопштила ноћас Бела кућа.

Влада Хонгконга јутрос је изразила "дубоко жаљење" због одлуке Трампа да потпише закон и оптужио Вашингтон да се "меша" у унутрашње ствари Хонгконга.

Кинеска влада је запретила "мерама одмазде" на усвајање закона у Вашингтону, што би могло да угрози осетљиве трговинске преговоре две земље.

"Закон који је Вашингтон прикрива зле намере", саопштило је кинеско министарство спољних послова, не наводећи које би мере Пекинг могао да предузме.

Протести у Хонгконгу одржавају се од почетка јуна.

Они су тада избили због предлога закона о екстрадицији који је предвидјао изручење осумњичених Пекингу, али су убрзо прерасли у борбу за демократска права и очување грађанских слобода које су Хонгконгу гарантоване 1997, када је Велика Британија вратила ту територију Кини.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мисо

28.11.2019 08:04

Па то је уобицајна ствар Америке кад су подрзали неку праву ствар па они су свјетско зло увијек су на страни банде примјер југославије подрзали су паравојне формације сепаратисте терористе све само легитимно нису

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хехехе

28.11.2019 08:39

Касни Баја ...касни....

ОДГОВОРИТЕ