Tramp potpisao, odmah reagovali Hongkong i Peking

- Američki predsednik Donald Tramp potpisao je zakon kojim se podržavaju prodemokratski demonstranti u Hongkongu. Odluku su osudile hongkoške i pekinške vlasti.

Svijet 28.11.2019 | 08:48
Tramp potpisao, odmah reagovali Hongkong i Peking
"Danas sam potpisao zakon (...) o ljudskim pravima i demokratiji u Hongkong", napisao je američki predsednik, a saopštila noćas Bela kuća.

Vlada Hongkonga jutros je izrazila "duboko žaljenje" zbog odluke Trampa da potpiše zakon i optužio Vašington da se "meša" u unutrašnje stvari Hongkonga.

Kineska vlada je zapretila "merama odmazde" na usvajanje zakona u Vašingtonu, što bi moglo da ugrozi osetljive trgovinske pregovore dve zemlje.

"Zakon koji je Vašington prikriva zle namere", saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova, ne navodeći koje bi mere Peking mogao da preduzme.

Protesti u Hongkongu održavaju se od početka juna.

Oni su tada izbili zbog predloga zakona o ekstradiciji koji je predvidjao izručenje osumnjičenih Pekingu, ali su ubrzo prerasli u borbu za demokratska prava i očuvanje građanskih sloboda koje su Hongkongu garantovane 1997, kada je Velika Britanija vratila tu teritoriju Kini.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Miso

28.11.2019 08:04

Pa to je uobicajna stvar Amerike kad su podrzali neku pravu stvar pa oni su svjetsko zlo uvijek su na strani bande primjer jugoslavije podrzali su paravojne formacije separatiste teroriste sve samo legitimno nisu

ODGOVORITE
Name

Hehehe

28.11.2019 08:39

Kasni Baja ...kasni....

ODGOVORITE