Представљени резултати јавних набавки у БиХ

У тиму за праћење процеса јавних набавки у БИХ су представили резултате тог праћења за ову годину. Обухваћене су јавне набавке у вриједност 3,6 милијарди марака а ситуација није ништа боља него претходних година.

Босна и Херцеговина 27.11.2019 | 16:45
Представљени резултати јавних набавки у БиХ
Апсурдне, несврсисходне и циљане према одређеном производу и добављачу. Укратко се тако могу описати јавне набавке у БиХ у 2019 години. Тим који је пратио јавне набавке у вриједности 3,6 милијарди марака ове године наводи само неке примјере

Један је тендер града Мостара за набавку аутомобила у вриједности 146 000 марака са ПДВ а јасно је иако не би смјело бити из документације да се планира куповина Аудија. 

Слично су али нешто скромније урадили и у општини Калиновик. Они набављају возило вриједно са ПДВ 69 хиљада марака. Поново је из документације јасно да се планира куповина одредјеног возила а то је Шкода Суперб. Још је сличних примјера такве набавке аутомобила али и опреме у здравству, ИТ опреме, одјеће и обуће, хране. 

Поједине институције у један лот стављају неспојиве ствари, може се наслућивати због чега. Занимљиво је да је све мање жалби. 

У тиму који чине Фонд отворено друштво, Транспаренси интернашнал, Тендер и Агенцији за развој предузећа Бањалука наводе и да је апсурдно занемарив број случајева на судовима због кршења закона о јавним набавкама. У Српској три и у Брчко дистрикту два. У свих 5 случајева осудјујућа пресуда није резултирала казном затвора.



БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар