Predstavljeni rezultati javnih nabavki u BiH

U timu za praćenje procesa javnih nabavki u BIH su predstavili rezultate tog praćenja za ovu godinu. Obuhvaćene su javne nabavke u vrijednost 3,6 milijardi maraka a situacija nije ništa bolja nego prethodnih godina.

Bosna i Hercegovina 27.11.2019 | 16:45
Predstavljeni rezultati javnih nabavki u BiH
Apsurdne, nesvrsishodne i ciljane prema određenom proizvodu i dobavljaču. Ukratko se tako mogu opisati javne nabavke u BiH u 2019 godini. Tim koji je pratio javne nabavke u vrijednosti 3,6 milijardi maraka ove godine navodi samo neke primjere

Jedan je tender grada Mostara za nabavku automobila u vrijednosti 146 000 maraka sa PDV a jasno je iako ne bi smjelo biti iz dokumentacije da se planira kupovina Audija. 

Slično su ali nešto skromnije uradili i u opštini Kalinovik. Oni nabavljaju vozilo vrijedno sa PDV 69 hiljada maraka. Ponovo je iz dokumentacije jasno da se planira kupovina odredjenog vozila a to je Škoda Superb. Još je sličnih primjera takve nabavke automobila ali i opreme u zdravstvu, IT opreme, odjeće i obuće, hrane. 

Pojedine institucije u jedan lot stavljaju nespojive stvari, može se naslućivati zbog čega. Zanimljivo je da je sve manje žalbi. 

U timu koji čine Fond otvoreno društvo, Transparensi internašnal, Tender i Agenciji za razvoj preduzeća Banjaluka navode i da je apsurdno zanemariv broj slučajeva na sudovima zbog kršenja zakona o javnim nabavkama. U Srpskoj tri i u Brčko distriktu dva. U svih 5 slučajeva osudjujuća presuda nije rezultirala kaznom zatvora.



BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar