Вишковић објаснио како функционишу пензијски фондови

Премијер Републике Српске Радован Вишковић позвао је послодавце из приватног сектора да искористе Предлог закона о изменама и допуни Закона о порезу на доходак и уплаћују средства за своје раднике у Европски добровољни пензијски фонд, те да га тиме јачају јер може бити важан извор инвестиција и развоја.

Република Српска 27.11.2019 | 14:07
Вишковић објаснио како функционишу пензијски фондови
-Уплаћивањем новца за своје раднике у Европски добровољни пензијски фонд, они могу да запосленима повећају приходе и тиме смање њихов одлазак са ових простора – рекао је Вишковић током скупштинске расправе о Предлогу закона о изменама и допуни Закона о порезу на доходак, чији је циљ да се подстакне развој тржишта добровољног пензијског осигурања као посебног облика дугорочне наменске штедње.

Вишковић је додао да је циљ јачања овог добровољног пензијског фонда да се помогне и привреди путем инвестиција које би могао реализовати поменути фонд.

 
– Такви фондови данас су већи инвеститори него банке. Циљ је да се новац тог фонда кроз инвестиције мултипликује и да од тог сви имају корист. Понављам, желимо да овим законским решењем ојачамо поверење приватног сектора у тај фонд – рекао је Вишковић.

Он је навео да иза поменутог фонда стоји Пензијски резервни фонд Републике Српске који је оправдао своје постојање, као и озбиљне европске институције попут Европске банке за обнову и развој и неких словеначких корпорација.

– Ово је једини добровољни фонд, али желимо да на овај начин, односно уплатама у фонд за раднике у јавном сектору, осталима дамо пример – поновио је Вишковић. Он је навео да, нажалост, нису сви послодавци преточили раније олакшице Владе у повећање плата радницима, те додао да ће инспекције радити на сузбијању таквих појава.Вишковић је најавио да ће на сутрашњој седници Владе бити формирана радна група која ће до краја јануара наредне године направити нову гиљотину прописа у Српској.

Посланик ПДП Јелена Тривић оценила је да је добро да Влада подстиче развој добровољних пензијских фондова као вид штедње за старост, али је поставила питање да ли ће на овај начин бити диксриминисани људи у реалном сектору.

– Ко ће њима уплаћивати средства у добровољни пензиони фонд као што ради Влада за раднике у јавном сектору – упитала је Тривићева.

Влада је ове године донела одлуку о организовању пензијског плана Владе Републике Српске, те закључила уговор о приступању Европском добровољном пензијском фонду са Друштвом за управљање Европским добровољним пензијским фондом Бањалука, на основу чега ће из сопствених средстава сваког мјесеца уплаћивати 20 КМ за све раднике у јавном сектору, што укупно износи око девет милиона КМ, преноси Срна.



(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Значи власт

27.11.2019 13:22

Неће отворено да призна пропаст нашег пензионог фонда па то сад мало "уљепшава и замотава"... Као и ово са уласком у НАТО. Џаба, у лажи су кратке ноге...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даре

27.11.2019 16:49

Ја видим ресење и то трајно и сигурно. ПИО РС угасити и формирати га на државном нивоу БиХ. Имали бих нормалније пензије стабилне укинуло бих се стотине измишљених радних мјеста.

Name

ипе

27.11.2019 13:22

Основни фонд ПИО ставили на трезорско пословање јер је вазда празан,а сад оснивају нови фонд. Ово само у РС-у има

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доми

27.11.2019 13:48

Јебо ре јавни сектор,од реалног сектора се зиви!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

27.11.2019 16:30

Са овим фондом биће исто као и са љубљанском банком гдје су штедише остале без свог новца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рингераја

27.11.2019 16:41

Среца па има алтернатива за пензију, а то је уплата зивотног осигурања ко је на време схватио смисао те дугороцне стедње

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рингераја

27.11.2019 16:41

Среца па има алтернатива за пензију, а то је уплата зивотног осигурања ко је на време схватио смисао те дугороцне стедње

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахаха

27.11.2019 16:54

Залуд ријечи трошиш, више вам ни бабе не вјерују

ОДГОВОРИТЕ