Višković objasnio kako funkcionišu penzijski fondovi

Premijer Republike Srpske Radovan Višković pozvao je poslodavce iz privatnog sektora da iskoriste Predlog zakona o izmenama i dopuni Zakona o porezu na dohodak i uplaćuju sredstva za svoje radnike u Evropski dobrovoljni penzijski fond, te da ga time jačaju jer može biti važan izvor investicija i razvoja.

Republika Srpska 27.11.2019 | 14:07
Višković objasnio kako funkcionišu penzijski fondovi
-Uplaćivanjem novca za svoje radnike u Evropski dobrovoljni penzijski fond, oni mogu da zaposlenima povećaju prihode i time smanje njihov odlazak sa ovih prostora – rekao je Višković tokom skupštinske rasprave o Predlogu zakona o izmenama i dopuni Zakona o porezu na dohodak, čiji je cilj da se podstakne razvoj tržišta dobrovoljnog penzijskog osiguranja kao posebnog oblika dugoročne namenske štednje.

Višković je dodao da je cilj jačanja ovog dobrovoljnog penzijskog fonda da se pomogne i privredi putem investicija koje bi mogao realizovati pomenuti fond.

 
– Takvi fondovi danas su veći investitori nego banke. Cilj je da se novac tog fonda kroz investicije multiplikuje i da od tog svi imaju korist. Ponavljam, želimo da ovim zakonskim rešenjem ojačamo poverenje privatnog sektora u taj fond – rekao je Višković.

On je naveo da iza pomenutog fonda stoji Penzijski rezervni fond Republike Srpske koji je opravdao svoje postojanje, kao i ozbiljne evropske institucije poput Evropske banke za obnovu i razvoj i nekih slovenačkih korporacija.

– Ovo je jedini dobrovoljni fond, ali želimo da na ovaj način, odnosno uplatama u fond za radnike u javnom sektoru, ostalima damo primer – ponovio je Višković. On je naveo da, nažalost, nisu svi poslodavci pretočili ranije olakšice Vlade u povećanje plata radnicima, te dodao da će inspekcije raditi na suzbijanju takvih pojava.Višković je najavio da će na sutrašnjoj sednici Vlade biti formirana radna grupa koja će do kraja januara naredne godine napraviti novu giljotinu propisa u Srpskoj.

Poslanik PDP Jelena Trivić ocenila je da je dobro da Vlada podstiče razvoj dobrovoljnih penzijskih fondova kao vid štednje za starost, ali je postavila pitanje da li će na ovaj način biti diksriminisani ljudi u realnom sektoru.

– Ko će njima uplaćivati sredstva u dobrovoljni penzioni fond kao što radi Vlada za radnike u javnom sektoru – upitala je Trivićeva.

Vlada je ove godine donela odluku o organizovanju penzijskog plana Vlade Republike Srpske, te zaključila ugovor o pristupanju Evropskom dobrovoljnom penzijskom fondu sa Društvom za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom Banjaluka, na osnovu čega će iz sopstvenih sredstava svakog mjeseca uplaćivati 20 KM za sve radnike u javnom sektoru, što ukupno iznosi oko devet miliona KM, prenosi Srna.



(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Znači vlast

27.11.2019 13:22

Neće otvoreno da prizna propast našeg penzionog fonda pa to sad malo "uljepšava i zamotava"... Kao i ovo sa ulaskom u NATO. Džaba, u laži su kratke noge...

ODGOVORITE
Name

Dare

27.11.2019 16:49

Ja vidim resenje i to trajno i sigurno. PIO RS ugasiti i formirati ga na državnom nivou BiH. Imali bih normalnije penzije stabilne ukinulo bih se stotine izmišljenih radnih mjesta.

Name

ipe

27.11.2019 13:22

Osnovni fond PIO stavili na trezorsko poslovanje jer je vazda prazan,a sad osnivaju novi fond. Ovo samo u RS-u ima

ODGOVORITE
Name

Domi

27.11.2019 13:48

Jebo re javni sektor,od realnog sektora se zivi!

ODGOVORITE
Name

Sale

27.11.2019 16:30

Sa ovim fondom biće isto kao i sa ljubljanskom bankom gdje su štediše ostale bez svog novca

ODGOVORITE
Name

Ringeraja

27.11.2019 16:41

Sreca pa ima alternativa za penziju, a to je uplata zivotnog osiguranja ko je na vreme shvatio smisao te dugorocne stednje

ODGOVORITE
Name

Ringeraja

27.11.2019 16:41

Sreca pa ima alternativa za penziju, a to je uplata zivotnog osiguranja ko je na vreme shvatio smisao te dugorocne stednje

ODGOVORITE
Name

hahaha

27.11.2019 16:54

Zalud riječi trošiš, više vam ni babe ne vjeruju

ODGOVORITE