Прва сазнања о корупционашкој афери "Ибица"

Иза афере “Ибица” не стоји никаква криминална организација, а ни обавијештајна служба, у то су сигурни чланови истражног тима који је успио да скупи доста сазнања о позадини видео материјала који је “срушио” како некадашњег лидера Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц Кристијана Штрахеа, тако и индиректно аустријску владу канцелара Себастијана Курца.  

Свијет 27.11.2019 | 11:08
Прва сазнања о корупционашкој афери "Ибица"
Специјални тим који се бави овим случајем, како је саопштено, до сада је покренуо истрагу против седам особа, спровео 40 саслушања, 15 претреса станова и имао увид у 36 жиро рачуна.

Према актуелном стању ствари, најмање је двије особе планирало и спровело акцију снимања видеа, прије двије године, на Ибици, у којем Штрахе једној наводној нећаки руског милијардера нуди државне послове за финансијску подршку његовој странци и то уз заобилажење контролних органа.

Истражни органи наглашавају да иза тога не стоји никаква криминална организација, пошто су медији писали да и да би криминална мрежа са Балкана могла бити одговорна, али ни стране службе, јер је било и спекулација да иза свега стоји нека страна обавјештајна служба.

Међу особама које имају везу са овом афром је и Ирена Марковић, агент за некретнине, која негира умијешаност у интригу против Штрахеа.

Марковићева се помињала у овом случају као особа која је спојила “лажну руску милијардерку” са десном руком Штрахеа, Јоханом Гуденусом, и тиме омогућила постављање “клопке” Штрахеу на Ибици прије двије године. 

Након што је све чешће помињана у медијима, изјавила је да је од истражних органа саслушана, али као свједок, а не оптужена за кривично дјело.

Марковићева је, у интервјуу телевизији Пулс 24, рекла да је и њу преварила наводна Рускиња, за коју се тврди да је Српкиња.

Рекла је да је имала два сусрета са том женом, прије него што ју је одвела на имање Гуденуса, које је наводно жељела да купи.

– За мене она није била сумњива. Дјеловала је као веома самопоуздана жена, која је одлично говорила енглески, а већим дијелом причала на руском – рекла је Марковићева, додајући да руски не зна па јој није ништа било сумњиво.

Наводна Рускиња, чији прави идентитет још увијек није познат, према њеним ријечима била је одјевена у скупу гардеробу и постављала је стручна питања.

Мјесецима се спекулише да би Марковићева могла бити саучесник у постављању ” клопке ” некадашњим руководиоцима ФПО.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЦОБАНИ И ОСТАВКЕ

27.11.2019 11:42

скандал није срусио Страхе него је он поднио оставку на основу лосег снимка а наси цобани оцито добро потковани фас дипломе папци и т д.остају на функцијама без морала или образа Судство комплет корумпирано ипак је страхе морална лицност

ОДГОВОРИТЕ