Prva saznanja o korupcionaškoj aferi "Ibica"

Iza afere “Ibica” ne stoji nikakva kriminalna organizacija, a ni obaviještajna služba, u to su sigurni članovi istražnog tima koji je uspio da skupi dosta saznanja o pozadini video materijala koji je “srušio” kako nekadašnjeg lidera Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijana Štrahea, tako i indirektno austrijsku vladu kancelara Sebastijana Kurca.  

Svijet 27.11.2019 | 11:08
Prva saznanja o korupcionaškoj aferi "Ibica"
Specijalni tim koji se bavi ovim slučajem, kako je saopšteno, do sada je pokrenuo istragu protiv sedam osoba, sproveo 40 saslušanja, 15 pretresa stanova i imao uvid u 36 žiro računa.

Prema aktuelnom stanju stvari, najmanje je dvije osobe planiralo i sprovelo akciju snimanja videa, prije dvije godine, na Ibici, u kojem Štrahe jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera nudi državne poslove za finansijsku podršku njegovoj stranci i to uz zaobilaženje kontrolnih organa.

Istražni organi naglašavaju da iza toga ne stoji nikakva kriminalna organizacija, pošto su mediji pisali da i da bi kriminalna mreža sa Balkana mogla biti odgovorna, ali ni strane službe, jer je bilo i spekulacija da iza svega stoji neka strana obavještajna služba.

Među osobama koje imaju vezu sa ovom afrom je i Irena Marković, agent za nekretnine, koja negira umiješanost u intrigu protiv Štrahea.

Markovićeva se pominjala u ovom slučaju kao osoba koja je spojila “lažnu rusku milijarderku” sa desnom rukom Štrahea, Johanom Gudenusom, i time omogućila postavljanje “klopke” Štraheu na Ibici prije dvije godine. 

Nakon što je sve češće pominjana u medijima, izjavila je da je od istražnih organa saslušana, ali kao svjedok, a ne optužena za krivično djelo.

Markovićeva je, u intervjuu televiziji Puls 24, rekla da je i nju prevarila navodna Ruskinja, za koju se tvrdi da je Srpkinja.

Rekla je da je imala dva susreta sa tom ženom, prije nego što ju je odvela na imanje Gudenusa, koje je navodno željela da kupi.

– Za mene ona nije bila sumnjiva. Djelovala je kao veoma samopouzdana žena, koja je odlično govorila engleski, a većim dijelom pričala na ruskom – rekla je Markovićeva, dodajući da ruski ne zna pa joj nije ništa bilo sumnjivo.

Navodna Ruskinja, čiji pravi identitet još uvijek nije poznat, prema njenim riječima bila je odjevena u skupu garderobu i postavljala je stručna pitanja.

Mjesecima se spekuliše da bi Markovićeva mogla biti saučesnik u postavljanju ” klopke ” nekadašnjim rukovodiocima FPO.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

COBANI I OSTAVKE

27.11.2019 11:42

skandal nije srusio Strahe nego je on podnio ostavku na osnovu loseg snimka a nasi cobani ocito dobro potkovani fas diplome papci i t d.ostaju na funkcijama bez morala ili obraza Sudstvo komplet korumpirano ipak je strahe moralna licnost

ODGOVORITE