НСРС: Размотрен сет закона о повећању плата

Народна скупштина Републике Српске размотрила је вечерас по хитном поступку сет приједлога закона о измјенама и допунама закона о платама радника у управи, просвјети, култури, високом образовању, МУП-у и правосуђу, који предвиђа да плате запослених у јавном сектору буду повећане од пет до 20 одсто.

Република Српска 26.11.2019 | 22:18
НСРС: Размотрен сет закона о повећању плата
Министар финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је у завршној ријечи да је Влада Републике Српске направила добар потез, ако сви посланици буду подржали ове законе.

"Извори за ово повећање плата су реални. Сам суфицит који ће бити остварен у овој години, повећање прихода које ће бити остварено у наредној години врло су реални и Влада је чекала реалан моменат да се изврши повећање плата", истакла је Видовићева.

Она је рекла да Влада није најбољи послодавац, већ да привреду треба довести у позицију да то буде.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Жељка Стојичић сматра да повећање плата у јавном сектору може имати низ позитивних ефеката у смислу задржавања запослених у јавном сектору Српске.

Током скупштинске расправе о сету измјена закона о платама запослених у управи, просвјети, култури, високом образовању, МУП-у и правосуђу Републике Српске, Стојчићева је рекла да је планирано повећање плата у складу са опредјељењем Владе кроз програме економских реформи да се иде на повећање конкурентности привреде.

Она је навела да су на основу економских показатеља у овој години створени услови да се у идућој години иде на повећање плата у јавном сектору Републике Српске.

Посланик СНСД-а Денис Шулић је у име клуба посланика ове странке поднио амандман на Приједлог измјена и допуна Закона о платама запопослених у јавним службама Републике Српске како би сви запослени у свим јавним службама, чији је оснивач Република Српска, остварили иста права.

Посланик ПДП-а Перица Бундало рекао је да ће овај клуб подржати доношење закона о повећању плата у јавном сектору.

Бундало је позвао Владу Српске да фокус њеног интересовања буде развој реалног сектора како би био побољшан стандард грађана Републике Српске.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић Јовичевић закључила је данашње засједање и наставак сједнице заказала за сутра у 10.00 часова.

У наставку сједнице посланици ће разматрати по хитном поступку Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о порезу на доходак, као и Приједлог закона о узурпацијама и добровољачким компетенцијама.

Посланици ће разматрати и Приједлог закона о трговини.



(БН/Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ре

27.11.2019 06:51

Ово није скупстине него сметисте лажних обецања и партриота .Народ хоће прозападно систем да није тако не би бјежао на запад док продавачи магле желе супротно . Желе проруски-пропулзијски систем гдје се народу и онима који су против режима обрачунава са свим средствима ..

ОДГОВОРИТЕ