NSRS: Razmotren set zakona o povećanju plata

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je večeras po hitnom postupku set prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o platama radnika u upravi, prosvjeti, kulturi, visokom obrazovanju, MUP-u i pravosuđu, koji predviđa da plate zaposlenih u javnom sektoru budu povećane od pet do 20 odsto.

Republika Srpska 26.11.2019 | 22:18
NSRS: Razmotren set zakona o povećanju plata
Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je u završnoj riječi da je Vlada Republike Srpske napravila dobar potez, ako svi poslanici budu podržali ove zakone.

"Izvori za ovo povećanje plata su realni. Sam suficit koji će biti ostvaren u ovoj godini, povećanje prihoda koje će biti ostvareno u narednoj godini vrlo su realni i Vlada je čekala realan momenat da se izvrši povećanje plata", istakla je Vidovićeva.

Ona je rekla da Vlada nije najbolji poslodavac, već da privredu treba dovesti u poziciju da to bude.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Željka Stojičić smatra da povećanje plata u javnom sektoru može imati niz pozitivnih efekata u smislu zadržavanja zaposlenih u javnom sektoru Srpske.

Tokom skupštinske rasprave o setu izmjena zakona o platama zaposlenih u upravi, prosvjeti, kulturi, visokom obrazovanju, MUP-u i pravosuđu Republike Srpske, Stojčićeva je rekla da je planirano povećanje plata u skladu sa opredjeljenjem Vlade kroz programe ekonomskih reformi da se ide na povećanje konkurentnosti privrede.

Ona je navela da su na osnovu ekonomskih pokazatelja u ovoj godini stvoreni uslovi da se u idućoj godini ide na povećanje plata u javnom sektoru Republike Srpske.

Poslanik SNSD-a Denis Šulić je u ime kluba poslanika ove stranke podnio amandman na Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o platama zapoposlenih u javnim službama Republike Srpske kako bi svi zaposleni u svim javnim službama, čiji je osnivač Republika Srpska, ostvarili ista prava.

Poslanik PDP-a Perica Bundalo rekao je da će ovaj klub podržati donošenje zakona o povećanju plata u javnom sektoru.

Bundalo je pozvao Vladu Srpske da fokus njenog interesovanja bude razvoj realnog sektora kako bi bio poboljšan standard građana Republike Srpske.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić Jovičević zaključila je današnje zasjedanje i nastavak sjednice zakazala za sutra u 10.00 časova.

U nastavku sjednice poslanici će razmatrati po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o porezu na dohodak, kao i Prijedlog zakona o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama.

Poslanici će razmatrati i Prijedlog zakona o trgovini.



(BN/Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Re

27.11.2019 06:51

Ovo nije skupstine nego smetiste lažnih obecanja i partriota .Narod hoće prozapadno sistem da nije tako ne bi bježao na zapad dok prodavači magle žele suprotno . Žele proruski-propulzijski sistem gdje se narodu i onima koji su protiv režima obračunava sa svim sredstvima ..

ODGOVORITE