Станивуковић-Све послове у Српској добија Проинтер

Расписивање тендера за послове у области информационог система у Српској постало је потпуно непотребно јер све послове добија само једна фирма, а то је Проинтер. Ово тврди посланик ПДП-а Драшко Станивуковић.

Република Српска 26.11.2019 | 17:16
Станивуковић-Све послове у Српској добија Проинтер
Станивуковић је на прес конференцију донио списак са 325 тендера које је фирма Проинтер, у којој је запослен и син члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, добила у посљедње вријеме. На основу закључених послова, Проинтер је зарадио више од 50 милиона марака.

„Па то је буквално сво повећање плата. То су борачки и матерински и дјечији додаци и све друге ствари. Када ово овако листате, 325 тендера. Само је тешко излистати и прочитати. 40,50, 400 хиљада, 800 хиљада, 400 хиљада и све су ово тендери које је прошла једна фирма.“, каже посланик ПДП-а Драшко Станивуковић.

Станивуковић каже да се конкурси намјештају тако да услове може да испуни само Проинтер. У свему томе, многи пројекти вриједе и до десет пута мање него што стоји у тендеру. Најочитији примјер је пројекат „Е-бебе“, чија је вриједност процијењена на 800 хиљада марака. Станивуковић тражи од министра Срђана Рајчевића да се поново распише тендер за овај пројекат.

„Ја га позивам да овај тендер од 800 хиљада марака обори и да распише нови по условима који су нормални и јавиће се фирма која је спремна овај тендер да уради и за 87 хиљада марака са ПДВ-ом. Ако је спреман нека то уради.“, рекао је Станивуковић.

Посланик ПДП-а рекао је да је неопходно да се о овим стварима говори што више јер су то подаци који су јавни.

„Отварам тему, иако знам да је због овако опасне теме глава у торби. Али морамо да отворимо тему софтверски криминал, због свега овог, због 50 милиона наших пара. Због 325 тендера. Они су могли рећи да пројекат „Е-бебе“ кошта 1,2 милиона марака. Рекли су 800 хиљада и додали ту себи 10 пута више него што треба. Могли су рећи 1,5 милиона. Могли су, могли су, а и могу.“, наглашава ПДП-ов посланик.

Слична ситуација, према ријечима Станивуковића, догодила се и за посао у Шумама Српске, када је једна фирма понудила за посао 5 милиона, док је тендер расписан на 12 милиона марака. Станивуковић додаје да је оформљен тим који ће све ове послове пратити, тако да неће бити никаквих лажи и скривања.



БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Рале

26.11.2019 16:26

Зато сиротиња за леба нема , како ове празнике протурити. Дајте сад пензионерима по100 км или цекате само пред изборе. О сиротињо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.11.2019 18:24

Зато и требамо у ЕУ и НАТО гдје мораш играти како закон налаже па био ти и пресидент

Name

Вили

26.11.2019 17:29

Додигг им наредио, измисљајте послове за проинтер и нико други не смије добити тендер. Каста у секти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ћили вили

27.11.2019 10:59

Ма док је Станивуковићев татица добијао све послове, то је било у реду. Све јасно.

Name

БЛ

27.11.2019 07:39

ТО ВУКАНЕ БАР ИМ У ЛИЦЕ КАЗИ ОНО СТО САВ НАРОД ВИДИ И ЗНА ИСТИНА ИХ БОЛИ СВЕ ЦЕ ТО ДОЦИ НА НАПЛАТУ КАЗНИЦЕ ИХ НАРОД ГЛЕДАМО КАКО СЕ ЦУБРИЛОВИЦ ПОНАСА НА СКУПСТИНИ НЕДА ПРОГОВОРИТИ ОПОЗИЦИЈИ НАРЕДЈЕНО МУ ЈАДНИК А ПОЛТРОНИ ПОСЛУСНИЦИ ЗУНИЦ МАЗАЛИЦА НАРОД СЕ ЗГРОЗАВА КАД ИХ ЦУЈЕ И ОНУ ГДЈ СОЛАЈУ БОЉЕ ДА СУТИ И НИСТА НЕПРИЦА ЈАДНИ МИ НАРОДЕ ЕТО ИЗБОРА ОТВОРИ ОЦИ И УСИ ВИДИ СТА НАМ РАДЕ КАЗНИ ИХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

27.11.2019 08:03

Не све, већ само оне профитабилне? Ма остане нешта и за вас, једино ми висимо као она ствар што виси преко 2.

ОДГОВОРИТЕ