Шпа­ни­ја ис­пи­ту­је ру­ску шпи­ју­на­жу у Ка­та­ло­ни­ји

Зва­нич­но по­кре­ну­та ис­тра­га про­тив де­ло­ва­ња Глав­не оба­ве­штај­не упра­ве уочи по­кра­јин­ског ре­фе­рен­ду­ма о не­за­ви­сно­сти.

Свијет 25.11.2019 | 21:34
Шпа­ни­ја ис­пи­ту­је ру­ску шпи­ју­на­жу у Ка­та­ло­ни­ји
У исто вре­ме кад се у Ср­би­ји по­ја­вио сни­мак где ру­ски оба­ве­шта­јац да­је но­вац пен­зи­о­ни­са­ном срп­ском пот­пу­ков­ни­ку, и у Шпа­ни­ји је бук­ну­ла ру­ска шпи­јун­ска афе­ра, а ме­ди­ји от­кри­ва­ју да вла­да уве­ли­ко ис­тра­жу­је ру­ске ак­тив­но­сти у Ка­та­ло­ни­ји.

Ка­ко пи­ше лист „Па­ис”, вла­сти у Ма­дри­ду зва­нич­но су по­кре­ну­ле ис­тра­гу о ин­тер­вен­ци­ји ру­ске вој­но­о­ба­ве­штај­не слу­жбе (зва­нич­ни на­зив Глав­на оба­ве­штај­на упра­ва – ГРУ) уочи ка­та­лон­ског ре­фе­рен­ду­ма о не­за­ви­сно­сти 1. ок­то­бра 2017. На­во­ди се да је ру­ски агент Де­нис Сер­ге­јев под ла­жним име­ном Сер­геј Фе­до­тов до­пу­то­вао у Бар­се­ло­ну два да­на пре пле­би­сци­та, као и да је та­мо био и прет­ход­не го­ди­не.

Сер­ге­јев је за­пад­ним тај­ним слу­жба­ма по­знат по по­ку­ша­ји­ма уби­ства и дру­гим ак­ци­ја­ма у Ве­ли­кој Бри­та­ни­ји и Бу­гар­ској. Утвр­ђе­но је да је био у Ује­ди­ње­ном Кра­љев­ству у вре­ме гла­са­ња о брег­зи­ту 2016. и у Бу­гар­ској, кад је 2015. отро­ван та­мо­шњи тр­го­вац оруж­јем Еми­ли­јан Ге­брев, ко­ји је по­сло­вао с Укра­ји­ном. Ге­брев је пре­жи­вео, баш као и не­ка­да­шњи ру­ски шпи­јун Сер­геј Скри­паљ, ко­ји је про­шле го­ди­не на­пад­нут нер­вним га­сом „но­ви­чо­ком”.

За за­пад­не оба­ве­штај­не аген­ци­је не­ма сум­ње да је обе ак­ци­је ор­га­ни­зо­ва­ла елит­на гру­па у окви­ру ру­ске вој­но­о­ба­ве­штај­не слу­жбе по­зна­та као Је­ди­ни­ца 29155. О Сер­ге­је­ву се пи­ше као о при­пад­ни­ку гру­пе и чо­ве­ку ко­ји је над­зи­рао атак на Скри­па­ља и ње­го­ву кћер­ку Ју­ли­ју, ко­ја се та­ко­ђе опо­ра­ви­ла. Аме­рич­ки и европ­ски ме­ди­ји не­дав­но су из­ве­шта­ва­ли да ову је­ди­ни­цу углав­ном чи­не ве­те­ра­ни из ра­то­ва у Че­че­ни­ји и Укра­ји­ни и да им је за­да­так да де­ста­би­ли­зу­ју Ста­ри кон­ти­нент хи­брид­ним ра­том, укљу­чу­ју­ћи ли­кви­да­ци­је. И пре­ма на­во­ди­ма ли­сто­ва на Ибе­риј­ском по­лу­о­стр­ву, циљ ин­тер­вен­ци­је у Ка­та­ло­ни­ји би­ло је сла­бље­ње Шпа­ни­је и по­сред­но Евро­пе.

„Ван­гвар­ди­ја” са­зна­је да вла­сти у Ма­дри­ду ис­тра­жу­ју и ру­ску кам­па­њу дез­ин­фор­ми­са­ња са ла­жних про­фи­ла на дру­штве­ним мре­жа­ма уочи ре­фе­рен­ду­ма. Ру­ске слу­жбе су осум­њи­че­не и да су ис­под тек­сто­ва на сај­то­ви­ма оста­вља­ле ко­мен­та­ре ко­ји су се­ја­ли страх, мр­жњу и про­ду­бљи­ва­ли раз­дор из­ме­ђу за­го­вор­ни­ка и про­тив­ни­ка не­за­ви­сно­сти. Пре­ма по­да­ци­ма днев­ни­ка из Бар­се­ло­не, при­пад­ни­ци ка­та­лон­ског ин­де­пен­ди­стич­ког по­кре­та ни­су са­ра­ђи­ва­ли са ру­ским шпи­ју­ни­ма, али се ГРУ ин­фил­три­рао у њи­хо­ве ре­до­ве, баш као и ме­ђу „жу­те пр­слу­ке” у Фран­цу­ској.

О то­ме да је Мо­сква хте­ла да ис­ко­ри­сти кри­зу на Пи­ри­неј­ском по­лу­о­стр­ву да би уз­др­ма­ла Европ­ску уни­ју, пр­ви пут се пи­са­ло већ ме­сец да­на по­сле ка­та­лон­ског пле­би­сци­та. За раз­ли­ку од да­на­шње си­ту­а­ци­је кад шпан­ски су­до­ви и ту­жи­ла­штво во­де ис­тра­гу, та­да су са­мо сти­за­ли ко­мен­та­ри вла­де у Ма­дри­ду да је ру­ска про­па­ган­да, по­сле аме­рич­ких пред­сед­нич­ких из­бо­ра и ре­фе­рен­ду­ма о брег­зи­ту, уме­ша­ла пр­сте и у Ка­та­ло­ни­ји. Усле­дио је од­го­вор да је и ибе­риј­ска кра­ље­ви­на под­ле­гла ан­ти­ру­ској хи­сте­ри­ји, али је Кремљ ипак пред­ло­жио Шпа­ни­ји да осну­ју гру­пу ко­ја ће су­зби­ја­ти ла­жне ве­сти и сај­бер-на­па­де.

Иако је „Па­ис” ја­вио да је Ма­дрид по­сле зва­нич­ног по­кре­та­ња ис­тра­ге од­у­стао од овог про­гра­ма са Мо­сквом, још ак­ту­ел­ни шпан­ски ми­ни­стар спољ­них по­сло­ва и бу­ду­ћи шеф европ­ске ди­пло­ма­ти­је Жо­зеп Бо­рељ је то де­ман­то­вао. Ипак, у ње­го­вом ми­ни­стар­ству по­твр­ђу­ју да гру­па ни­је и не­ће ни би­ти фор­ми­ра­на, али до­да­ју да се са­рад­ња са Кре­мљом на овом по­љу од­ви­ја на ма­ње фор­ма­лан на­чин, пре све­га пу­тем кон­сул­та­ци­ја, и да ће та­ко и оста­ти.

Ру­ски ам­ба­са­дор у Ма­дри­ду Ју­риј Кор­ча­гин је, пре­но­си „Спут­њик” на шпан­ском је­зи­ку, од­ба­цио на­во­де ме­ди­ја као „фан­та­зи­је” чи­ји је циљ да по­гор­ша­ју од­но­се из­ме­ђу две зе­мље. Упи­тан о бо­рав­ку Сер­ге­је­ва у Бар­се­ло­ни, Кор­ча­гин је ка­зао: „Ту­ри­ста је до­шао и оти­шао. То је ствар­но не­што вр­ло чуд­но.”

(Политика)

Коментари / 0

Оставите коментар