БЛ: Опозиција позива власт да ријеше проблеме

Прикривање правих вриједности квалитета ваздуха, милионско улагање за обнову пјешачке зоне испред Палате Републике, набавка скупоцјене јелке. Све су то потези представника градске власти Бањалука који су штетни за грађане - указали су независни одборници Саша Лазић и Мирна Савић - Бањац на одржаној конференцији испред Градске управе.

Република Српска 25.11.2019 | 17:29
БЛ: Опозиција позива власт да ријеше проблеме
Грађани су оправдано забринути. Подаци Градске управе о загађењу ваздуха нису правовремени и не поклапају се са подацима и параметрима које посједују независни одборници у Скупштини града Бањалука Саша Лазић и Мирна Савић - Бањац.

 „Ради се о томе да у поподневним и вечерњим часовима индекс загађења досеже преко 300 мјерних јединица, а у Росуљама је чак забиљежено 439. Морам да кажем да је еминентна стручњакиња Милица Граховац која живи и ради у Берклију изјавила за један портал да се тамо не иде у школу када су вриједности веће од 300 мјерних јединица. Ми у Бањалуци када имамо и вриједности преко 400 апсолутно нисмо информисани“ – истиче независни одборник Мирна Савић - Бањац.

Са овим ставом не слаже се Синиша Цукут из Института за грађевинаство које је задужено за мјерење квалитета ваздуха у Бањалуци. Како истиче, ништа није спорно у обављивању информација, односно све је у складу са Законом о заштити ваздуха.

 „Методе које се користе за мјерење квалитета ваздуха прописане су Законом о заштити ваздуха и релевантним стандардима којима је дефинисано којом методом се који полутант може мјерити. Да бисмо испоштовали ту методу ми не можемо за лебдеће честице достављати информације дан за даном, него у складу са нашим планом мјерења који је договорен са градом Бањалука достављамо им за претходних седам дана. Сутра ћемо доставити за период од 15. до 21. новембра“- појашањава Синиша Цукут из Института за грађевинаство.

Није проблематичан само квалитет ваздуха у Бањалуци. Независни одборних Саша Лазић указује на прекомјерно издвајајње новца за поплочавање шеталишта испред Палате Републике. Непотребна је, како каже,  и набавка новогодишње јелке у вриједности од 60 хиљада марака.

 „ По мени то никако у реду није, да 1,4 милиона марака град одваја за поплочавање и стављање мермера на један сасвим адекватан простор. Ако нисте могли адекватније те паре каналисати онда свака вам част, онда не треба да будете ту дуже од годину дана“- поручује Лазић. 

Независни одборници, представницима Градске управе Бањалука поручили су да престану са козметичим промјенама, те да се окрену рјешавању битних питања за живот свих грађана.



БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Свједок

26.11.2019 10:27

Гос. Лазићу, свака част на Вашој борби! Сви параметри загађености, прашине, буке и стварног стања на терену. Само пребацују одговорност са једних на друге. Самим тим манипулишу на штету обичних људи. Зато тврдим да изношењем и упорности вас опзиционара се то може ријешити. Још једном хвала што се сво вријеме борите са вјетрењачама!

ОДГОВОРИТЕ