Програм реформи уврстити у дневни ред НСРС

Клуб посланика ПДП-а у НСРС упутио је данас захтјев да се на дневни ред сутрашње сједнице уврсти Информација о Програму реформи за БиХ, и то, због важности документа, под тачком два дневног реда.

Република Српска 25.11.2019 | 14:37
Програм реформи уврстити у дневни ред НСРС
Поводом усвојеног Програма предсједавјући Предсједништва БиХ, предсједавајући Савјета министара, те други домаћи и међународни актери у својим изјавама су навели да БиХ и Република Српска након упућивања овог документа у Брисел улазе у Акциони план за чланство (МАП), који је формат прописан искључиво за земље које су донијеле стратешку одлуку да постану пуноправне чланице Алијансе. С друге стране, српски члан Предсједништва БиХ и функционери владајуће коалиције у РС тврде да Програм реформи не уводи Републику Српску и БИХ у МАП, те да ће се сарадња са НАТО пактом наставити у постојећем формату Индивидуалног акционог плана парнерства са НАТО (ИПАП).

Имајући то у виду, ПДП сматра да је недопустиво да тако важан документ којим се дефинише пут Републике Српске и БиХ ка НАТО интеграцијама буде тајан и да о њему свој став не заузму институције РС, прије свега Народна скупштина и Влада Републике Српске.

Имајући у виду претходне ставове и одлуке које су потврђиване у Народној скупштини Републике Српске на којима је владајућа коалиција окупљена око СНСД градила подршку народа, ПДП сматра да не смију остати никакве сумње и недоречености по питању документа који је потписао српски члан Предсједништва БиХ. Народни посланици, али и народ, имају право да знају шта се у њихово име одлучује у Сарајеву, прије него овај документ буде послат у НАТО штаб у Брисел, саопштено је из ПДП.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Горан

25.11.2019 14:26

Имамо ми права на свашта нешта,само је питање хоћемо ли икада се сјетити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босњак

25.11.2019 15:01

Додик је својим потписом тотално обеправио и обеЗвриједио нсрс, тако да дрзава доноси своје одлуке које нсрс мора постовати. Дрзава изнад ентитета и наувите то висе постовати.

Name

јадан ти не био

25.11.2019 15:10

Па ви сте супротно одлукама Народне скупштине извршили усвајање измјена правилника и тиме ослабили Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ