Program reformi uvrstiti u dnevni red NSRS

Кlub poslanika PDP-a u NSRS uputio je danas zahtjev da se na dnevni red sutrašnje sjednice uvrsti Informacija o Programu reformi za BiH, i to, zbog važnosti dokumenta, pod tačkom dva dnevnog reda.

Republika Srpska 25.11.2019 | 14:37
Program reformi uvrstiti u dnevni red NSRS
Povodom usvojenog Programa predsjedavjući Predsjedništva BiH, predsjedavajući Savjeta ministara, te drugi domaći i međunarodni akteri u svojim izjavama su naveli da BiH i Republika Srpska nakon upućivanja ovog dokumenta u Brisel ulaze u Akcioni plan za članstvo (MAP), koji je format propisan isključivo za zemlje koje su donijele stratešku odluku da postanu punopravne članice Alijanse. S druge strane, srpski član Predsjedništva BiH i funkcioneri vladajuće koalicije u RS tvrde da Program reformi ne uvodi Republiku Srpsku i BIH u MAP, te da će se saradnja sa NATO paktom nastaviti u postojećem formatu Individualnog akcionog plana parnerstva sa NATO (IPAP).

Imajući to u vidu, PDP smatra da je nedopustivo da tako važan dokument kojim se definiše put Republike Srpske i BiH ka NATO integracijama bude tajan i da o njemu svoj stav ne zauzmu institucije RS, prije svega Narodna skupština i Vlada Republike Srpske.

Imajući u vidu prethodne stavove i odluke koje su potvrđivane u Narodnoj skupštini Republike Srpske na kojima je vladajuća koalicija okupljena oko SNSD gradila podršku naroda, PDP smatra da ne smiju ostati nikakve sumnje i nedorečenosti po pitanju dokumenta koji je potpisao srpski član Predsjedništva BiH. Narodni poslanici, ali i narod, imaju pravo da znaju šta se u njihovo ime odlučuje u Sarajevu, prije nego ovaj dokument bude poslat u NATO štab u Brisel, saopšteno je iz PDP.

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Горан

25.11.2019 15:26

Имамо ми права на свашта нешта,само је питање хоћемо ли икада се сјетити...

ODGOVORITE
Name

Bosnjak

25.11.2019 16:01

Dodik je svojim potpisom totalno obepravio i obeZvrijedio nsrs, tako da drzava donosi svoje odluke koje nsrs mora postovati. Drzava iznad entiteta i nauvite to vise postovati.

Name

jadan ti ne bio

25.11.2019 16:10

Pa vi ste suprotno odlukama Narodne skupštine izvršili usvajanje izmjena pravilnika i time oslabili Republiku Srpsku.

ODGOVORITE