Ангел Меркел оштро критиковала Макрона

Однос француског председника Емануела Макрона и немачке канцеларке Ангеле Меркел отежавају различити политички приступи двоје шефова влада.

Свијет 25.11.2019 | 07:33
Ангел Меркел оштро критиковала Макрона
На маргинама прославе 30. годишњице пада Берлинског зида, немачка канцеларка је у приватном разговору оштро критиковала колегу, наводи "Њујорк тајмс".

"Схватам вашу потребу за реметилацком политиком. Али смуцило ми се да скупљам крхотине. Стално морам да лепим шољице које сте ви разбили, само да бисмо могли да седнемо и попијемо шољу чаја", рекла је наводно Макрону неуобичајено љута Ангела Меркел.

Макрон је раније оштро критиковао НАТО и изазвао гневне реакције у савезу, преноси "Блиц".

У интервјуу "Економисту" француски председник закључио је да је НАТО због недостатка договора доживео "мождану смрт", да би Меркел одмах после тога одбацила његове тврдње као претеране.

Када је Европска унија у питању, Макрон је недавно уложио вето на почетак приступних преговора с Албанијом и Северном Македонијом, иако су обе земље запоцеле тешке реформе како би испуниле критеријуме, а Северна Македонија је на захтев суседне Грчке чак променила име, подсећа "Њујорк тајмс".

Разговор двоје лидера истице у први план озбиљно затегнуте односе Француске и Немацке, као и тензије везане за скраћени састанак НАТО у предграђу Лондона, који је пажљиво спуштен са нивоа самита у ранг скупа лидера поводом прославе 70. годишњице савеза.

"Односи Француске и Немачке одавно нису били тако лоши. Скоро нисам доживела такву огорченост и неразумевање", изјавила је Клаудиа Мајор, аналитицар безбедности при Немачком институту за међународну политику и безбедност.

Као амбициозан француски председник с готово краљевским овлашћењима, Макрон све више губи стрпљење због успореног прагматичног приступа Ангеле Меркел, немачког федерализма и коалиционе владе, исматра Мајор.

Његова жеља, "на његов нестрпљив и готово нервозан начин", да "предводи и ремети" у сукобу је с немачким системом, који је веома успорен током последњег мандата Ангеле Меркел и у тренутку када коалиција настоји да преживи, додала је она.

Немацка ће након Макронове критике ипак ставити на пробу политички договор у НАТО, наводи "Њујорк тајмс", подсећајући да је немачки министар спољних послова Хајко Мас (СПД) у среду на састанку НАТО у Бриселу предложио увођење комисије струцњака, коју би водио генерални секретар Јенс Столтенберг, а која би имала задатак да надомести "недостатак политицке дискусије у савезу".

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Занимљиво

25.11.2019 08:51

То ми све несто лици на бивсу Југославију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

25.11.2019 11:32

Република Српска це признати независност Француске хахааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

25.11.2019 11:32

Република Српска це признати независност Француске хахааа

ОДГОВОРИТЕ