Angel Merkel oštro kritikovala Makrona

Odnos francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel otežavaju različiti politički pristupi dvoje šefova vlada.

Svijet 25.11.2019 | 07:33
Angel Merkel oštro kritikovala Makrona
Na marginama proslave 30. godišnjice pada Berlinskog zida, nemačka kancelarka je u privatnom razgovoru oštro kritikovala kolegu, navodi "Njujork tajms".

"Shvatam vašu potrebu za remetilackom politikom. Ali smucilo mi se da skupljam krhotine. Stalno moram da lepim šoljice koje ste vi razbili, samo da bismo mogli da sednemo i popijemo šolju čaja", rekla je navodno Makronu neuobičajeno ljuta Angela Merkel.

Makron je ranije oštro kritikovao NATO i izazvao gnevne reakcije u savezu, prenosi "Blic".

U intervjuu "Ekonomistu" francuski predsednik zaključio je da je NATO zbog nedostatka dogovora doživeo "moždanu smrt", da bi Merkel odmah posle toga odbacila njegove tvrdnje kao preterane.

Kada je Evropska unija u pitanju, Makron je nedavno uložio veto na početak pristupnih pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom, iako su obe zemlje zapocele teške reforme kako bi ispunile kriterijume, a Severna Makedonija je na zahtev susedne Grčke čak promenila ime, podseća "Njujork tajms".

Razgovor dvoje lidera istice u prvi plan ozbiljno zategnute odnose Francuske i Nemacke, kao i tenzije vezane za skraćeni sastanak NATO u predgrađu Londona, koji je pažljivo spušten sa nivoa samita u rang skupa lidera povodom proslave 70. godišnjice saveza.

"Odnosi Francuske i Nemačke odavno nisu bili tako loši. Skoro nisam doživela takvu ogorčenost i nerazumevanje", izjavila je Klaudia Major, analiticar bezbednosti pri Nemačkom institutu za međunarodnu politiku i bezbednost.

Kao ambiciozan francuski predsednik s gotovo kraljevskim ovlašćenjima, Makron sve više gubi strpljenje zbog usporenog pragmatičnog pristupa Angele Merkel, nemačkog federalizma i koalicione vlade, ismatra Major.

Njegova želja, "na njegov nestrpljiv i gotovo nervozan način", da "predvodi i remeti" u sukobu je s nemačkim sistemom, koji je veoma usporen tokom poslednjeg mandata Angele Merkel i u trenutku kada koalicija nastoji da preživi, dodala je ona.

Nemacka će nakon Makronove kritike ipak staviti na probu politički dogovor u NATO, navodi "Njujork tajms", podsećajući da je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas (SPD) u sredu na sastanku NATO u Briselu predložio uvođenje komisije strucnjaka, koju bi vodio generalni sekretar Jens Stoltenberg, a koja bi imala zadatak da nadomesti "nedostatak politicke diskusije u savezu".

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Zanimljivo

25.11.2019 08:51

To mi sve nesto lici na bivsu Jugoslaviju.

ODGOVORITE
Name

Joja

25.11.2019 11:32

Republika Srpska ce priznati nezavisnost Francuske hahaaa

ODGOVORITE
Name

Joja

25.11.2019 11:32

Republika Srpska ce priznati nezavisnost Francuske hahaaa

ODGOVORITE