Нико не повећава плате радницима у Републици Српској

Раст плата све малобројнијој радној снази, као и олакшице послодавцима који су одлучили повећати плате радницима, требао је омогући ступање на снагу Закон о подстицајима у привреди и то у делатности производње, трговине и услуга.

Република Српска 23.11.2019 | 11:27
Нико не повећава плате радницима у Републици Српској
Ријетко ко од послодаваца је подигао плате, а они који и јесу не траже поврат пореза на који имају право.

“Свакодневно сам на терену и разговарам са радницима тако да нажалост морам потврдити да раста плата није било, да се уговори не мијењају нити има каквих најава да ће до тога доћи” рекао је за Буку Тане Пеулић, потпредседник Савеза синдиката РС и председник Синдиката металске индустрије и рударства.

Нешто повољнија ситуација је у сектору трговине, гдје је у неким компанијама било повећања плата, иако незнатно. Остаје и непознаница да ли је до повећања дошло због споменутог  закона или су пак послодавци самоиницијативно подигли плате како би задржали раднике. Све у свему, далеко од  очекиваног и потребног за бољи економски положај радника, закључак је Горана Савановића, председник Синдиката запослених у трговини и угоститељству.

И предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић, тврди да готово ниједан послодавац неће тражити поврат пореза по основу Закона о подстицајима у привреди Републике Српске а као образложење наводи два разлога није било реалног повећања плата, што је услов за поврат, а друго – компликоване су процедуре за поврат пореза.

“Када су најавили овај закон, сви који су упућени у реално стање ствари су знали да то неће дати никакве ефекте. То се види на платама које готово и да нису повећане од доношења овог закона. Видјеће се за још који мјесец, када дође вријеме по закону за поврат, да готово нико неће тражити поврат”, изјавио је за портал Српскаинфо.

Ни економски нису изненађени ефектима закона у пракси. 

Тако економиста Зоран Павловић за Буку каже да је доносиоцима ове мјере већ у старту требало бити јасно да ће нешто што је и самим књиговођама неразумљиво, одбити и послодавце, па се на крају добије закључак да се се све свало само на причи “хајде на се нешто уради”.

“Проблем је и што послодавац треба чекати 6 мјесеци само да би остварио коначни обрачун поврата, а не бонус који ће се остваривати ако буде примјењивао тај систем. Само за новозапослене ће бити око 10 посто што није мало, али је проблем да ли ће бити средстава да се то исплати, јер једна од ствари у које не вјерују послодавци је да се било шта може наплатити из буџета ако нисте добро “ линковани””, појаснио је за наш портал Павловић.
По њему  једино исправно рјешење у корист радника, послодаваца, а и самог буџета  је да се вратимо на стање из 2008. -2009. године, односно да се смањи оптерећења на плате са тренутних 65 на 52 посто. Овакав потез, наглашава, аутоматски би повећао плате, омогућио послодавцима лакше пословање, али и пунио буџет РС.

Оптерећења на плату требају бити толика да их свако може плати, а казне драконске за све оне који  то избјегавају.
Надлежни у Републици Српској не желе још да причају о ефектима Закона о подстицајима у привреди.

Кажу да је прерано.

У Пореској управи РС подсјећају да  у складу са овим Законом, привредни субјекти који повећају плате радницима подносе захтјеве за додјелу подстицаја у року од 60 дана од дана истека обрачунског периода за који се тражи подстицај, односно до краја фебруара 2020. године за обрачунски период 01.07-31.12.2019. године. Самим тим, истичу, прве званичне податке о ефектима примјене Закона о подстицајима у привреди РС требали би имати у марту идуће године.

(Бука)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

истразивац

23.11.2019 14:12

Ако зелите неком да пмогнете, немојте му дават рибу (новац). Него га науците како се лови риба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.11.2019 16:33

Слушао сам лажи годинама и сконтао да неби био нормалан више да вјерујем у причу или маглу. Зато сам ја отишао у ФБиХ и уловио рибицу.

Name

Ре ре

23.11.2019 19:29

Поздрав из ЕУ, од нас 4-оро.

Name

Ратко

23.11.2019 14:23

Закон о подстицајима је сарена лаза. Напре треба послодавце ослободити намета па се онда ствара потенцијални капитал за повецање плата. На овај нацин, прво дај па да ти вратимо (ако ти вратим), не пије воду сто би рекао нас народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Руки

23.11.2019 16:04

Није само битна плата, вец и услови за рад! Ста вриједи да приватник да плату 1000 марака, а овамо ти наметне и већу норму и више сати седмицно... Све док услови за рад не буду скоро исти ко овима по дрзавним фирмама и институцијама, смијесно је и причати о раду код приватника!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајлаг

23.11.2019 22:58

Управо је плата битна,а посо си имали и робови.

Name

Смањуј

23.11.2019 17:33

не повецавај па кад добију пиво и сендвиц пред изборе јос боље це гласати за власт!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

23.11.2019 18:17

Како повећати плате, похлепне газде у приватном сектору, а за ове власти нема ријечи којима се могу описати, шљам невиђен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАДНИК

23.11.2019 19:43

А када, по васем, буде вријеме да се прица, не вјерујем да цете имати коме...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

24.11.2019 19:18

Додјите у Њемацку

ОДГОВОРИТЕ