Niko ne povećava plate radnicima u Republici Srpskoj

Rast plata sve malobrojnijoj radnoj snazi, kao i olakšice poslodavcima koji su odlučili povećati plate radnicima, trebao je omogući stupanje na snagu Zakon o podsticajima u privredi i to u delatnosti proizvodnje, trgovine i usluga.

Republika Srpska 23.11.2019 | 11:27
Niko ne povećava plate radnicima u Republici Srpskoj
Rijetko ko od poslodavaca je podigao plate, a oni koji i jesu ne traže povrat poreza na koji imaju pravo.

“Svakodnevno sam na terenu i razgovaram sa radnicima tako da nažalost moram potvrditi da rasta plata nije bilo, da se ugovori ne mijenjaju niti ima kakvih najava da će do toga doći” rekao je za Buku Tane Peulić, potpredsednik Saveza sindikata RS i predsednik Sindikata metalske industrije i rudarstva.

Nešto povoljnija situacija je u sektoru trgovine, gdje je u nekim kompanijama bilo povećanja plata, iako neznatno. Ostaje i nepoznanica da li je do povećanja došlo zbog spomenutog  zakona ili su pak poslodavci samoinicijativno podigli plate kako bi zadržali radnike. Sve u svemu, daleko od  očekivanog i potrebnog za bolji ekonomski položaj radnika, zaključak je Gorana Savanovića, predsednik Sindikata zaposlenih u trgovini i ugostiteljstvu.

I predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić, tvrdi da gotovo nijedan poslodavac neće tražiti povrat poreza po osnovu Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske a kao obrazloženje navodi dva razloga nije bilo realnog povećanja plata, što je uslov za povrat, a drugo – komplikovane su procedure za povrat poreza.

“Kada su najavili ovaj zakon, svi koji su upućeni u realno stanje stvari su znali da to neće dati nikakve efekte. To se vidi na platama koje gotovo i da nisu povećane od donošenja ovog zakona. Vidjeće se za još koji mjesec, kada dođe vrijeme po zakonu za povrat, da gotovo niko neće tražiti povrat”, izjavio je za portal Srpskainfo.

Ni ekonomski nisu iznenađeni efektima zakona u praksi. 

Tako ekonomista Zoran Pavlović za Buku kaže da je donosiocima ove mjere već u startu trebalo biti jasno da će nešto što je i samim knjigovođama nerazumljivo, odbiti i poslodavce, pa se na kraju dobije zaključak da se se sve svalo samo na priči “hajde na se nešto uradi”.

“Problem je i što poslodavac treba čekati 6 mjeseci samo da bi ostvario konačni obračun povrata, a ne bonus koji će se ostvarivati ako bude primjenjivao taj sistem. Samo za novozaposlene će biti oko 10 posto što nije malo, ali je problem da li će biti sredstava da se to isplati, jer jedna od stvari u koje ne vjeruju poslodavci je da se bilo šta može naplatiti iz budžeta ako niste dobro “ linkovani””, pojasnio je za naš portal Pavlović.
Po njemu  jedino ispravno rješenje u korist radnika, poslodavaca, a i samog budžeta  je da se vratimo na stanje iz 2008. -2009. godine, odnosno da se smanji opterećenja na plate sa trenutnih 65 na 52 posto. Ovakav potez, naglašava, automatski bi povećao plate, omogućio poslodavcima lakše poslovanje, ali i punio budžet RS.

Opterećenja na platu trebaju biti tolika da ih svako može plati, a kazne drakonske za sve one koji  to izbjegavaju.
Nadležni u Republici Srpskoj ne žele još da pričaju o efektima Zakona o podsticajima u privredi.

Kažu da je prerano.

U Poreskoj upravi RS podsjećaju da  u skladu sa ovim Zakonom, privredni subjekti koji povećaju plate radnicima podnose zahtjeve za dodjelu podsticaja u roku od 60 dana od dana isteka obračunskog perioda za koji se traži podsticaj, odnosno do kraja februara 2020. godine za obračunski period 01.07-31.12.2019. godine. Samim tim, ističu, prve zvanične podatke o efektima primjene Zakona o podsticajima u privredi RS trebali bi imati u martu iduće godine.

(Buka)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

istrazivac

23.11.2019 14:12

Ako zelite nekom da pmognete, nemojte mu davat ribu (novac). Nego ga naucite kako se lovi riba.

ODGOVORITE
Name

Re

23.11.2019 16:33

Slušao sam laži godinama i skontao da nebi bio normalan više da vjerujem u priču ili maglu. Zato sam ja otišao u FBiH i ulovio ribicu.

Name

Re re

23.11.2019 19:29

Pozdrav iz EU, od nas 4-oro.

Name

Ratko

23.11.2019 14:23

Zakon o podsticajima je sarena laza. Napre treba poslodavce osloboditi nameta pa se onda stvara potencijalni kapital za povecanje plata. Na ovaj nacin, prvo daj pa da ti vratimo (ako ti vratim), ne pije vodu sto bi rekao nas narod.

ODGOVORITE
Name

Ruki

23.11.2019 16:04

Nije samo bitna plata, vec i uslovi za rad! Sta vrijedi da privatnik da platu 1000 maraka, a ovamo ti nametne i veću normu i više sati sedmicno... Sve dok uslovi za rad ne budu skoro isti ko ovima po drzavnim firmama i institucijama, smijesno je i pričati o radu kod privatnika!

ODGOVORITE
Name

Bajlag

23.11.2019 22:58

Upravo je plata bitna,a poso si imali i robovi.

Name

Smanjuj

23.11.2019 17:33

ne povecavaj pa kad dobiju pivo i sendvic pred izbore jos bolje ce glasati za vlast!

ODGOVORITE
Name

Milan

23.11.2019 18:17

Kako povećati plate, pohlepne gazde u privatnom sektoru, a za ove vlasti nema riječi kojima se mogu opisati, šljam neviđen.

ODGOVORITE
Name

RADNIK

23.11.2019 19:43

A kada, po vasem, bude vrijeme da se prica, ne vjerujem da cete imati kome...

ODGOVORITE
Name

Ja

24.11.2019 19:18

Dodjite u Njemacku

ODGOVORITE