Бивши агент ЦИА осуђен због шпијунаже

Бивши агент ЦИА-а осуђен је пред савезним судом у Виргинији у петак на 19 година затвора након што је признао кривицу да је постао кинески шпијун, објавили су савезни тужиоци.

Свијет 23.11.2019 | 10:38
Бивши агент ЦИА осуђен због шпијунаже
Јеррy Цхуан Схинг Лее (55) напустио је ЦИА-у у 2007. и преселио се у Хонг Конг. Неколико година касније 2010. приступило му је двоје кинеских обавјештајаца и понудило 100.000 долара и обећање да ће се побринути за њега "до краја живота" у замјену за информације које је добио као часник ЦИА-е.

Стотине хиљада долара након тога уплаћено је на његов банковни рачун између 2010. и 2013. у замјену за његове услуге. "Умјесто да поштује одговорност и испуни своје обвезе да не открије информације везане за националну сигурност Лее је продао своју земљу, учествовао у завјери да постане шпијун стране владе и потом опетовано лагао истражиоцима о своме понашању", написао је Зацхарy Терwиллигер, амерички савезни тужилац за источни округ Виргиније у саопштењу.

Лее је у мају признао кривицу за учествовање у завјери чији је циљ био прослиједити информације везане уз америчку националну сигурност и обрану страној влади. Лее је један од три бивша америчка обавјештајна часника који су осуђени на дуге казне затвора у протеклих неколико мјесеци за оптужбе повезане са шпијунажном за Кину.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар