Ко ће бити "добитник" буџетских средстава за подстицаје предузећа?

Министарство енергетике и рударства Републике Српске дијелиће у будућности подстицаје до 390. 000 марака а за тај новац ће моћи конкурисати и предузећа која имају само једног запосленог.

Република Српска 23.11.2019 | 09:58
Ко ће бити "добитник" буџетских средстава за подстицаје предузећа?
То је један од основних услова дефинисаних Правилником о додјели подстицаја који је недавно ступио на снагу. Такође, фирма ће морати да има сједиште у РС те да послује без дуговања за порезе и обавезе према радницима.

Новац је најмјењен за друштва из прерађивачке индустрије, те за предузећа која се баве вађењем руде и камена као и производњом и снабдијевањем електричном енергијом без обзира да ли су у приватном или државном власништву.



Новчано ће се подржати улагање у производне погоне, машине и опрему, лиценце и софтвере, док са друге стране није планирана подршка за куповину возила за теретни саобраћај и за сектор вађења угља.

“Циљ подстицаја је унапређење пословних процеса и ефикасности пословања ради унапређења конкурентности”, наводи се у правилнику.

За подстицаје, привредно друштво ће морати да изради пројекат са пословним планом, методологијом и пројектним активностима а коначни суд даће стручна комисија која ће извршити бодовање и направити ранг листу.

Након потписивања уговора, министарство контролише да ли се новац троши у складу са намјеном.

У Привредној комори Републике Српске очекују да највећи дио подстицаја буде распоређен у реални сектор.

“Јако је важно да се код расподјеле води брига о томе да су то предузећа која су показала и доказала да су орјентисана на пројекте који се односе на развој производног процеса, нових технологија и стручне радне снаге”, казао је Владимир Благојевић, портпарол коморе.

(Цапитал)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Игор Додик

23.11.2019 09:36

Средства ће добити Игор Додик. Као и сва друга средства. Он добија за јабуке, па за компјуторе, па за електронске бебе................ Нема сумње способан дечко. Честитам.Влади, односно шефу страже им Милића и њему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.11.2019 13:37

Можда ће ићи за шуме Српске, пошто су добијали паре из фода за лијечење дјеце , људи се почели изчлањивати из фонда кад су то чули.

Name

Игор

23.11.2019 09:41

Гласацка масинерија до посљедњег Србина .

ОДГОВОРИТЕ
Name

зна се

23.11.2019 10:17

"подстицаји" за узорне снсд-овце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добиће

23.11.2019 11:24

онај ко осигура да његови радници гласају за владајућу мафију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Какав подстицај!!!

23.11.2019 13:57

Мислим да предузецимане треба давати новац заподстицај, него им треба стварати услове за стварање веце производње (смањти пореске стопе, олаксати увоз опреме и репроматеријала и извоз готових производа) и онда це они сами створити вецу колицину новца-и бице свима боље. На тај нацин це СВИ пословати под истим условима. Овако, подјела це бити селективна, а потросња новаца од подстицаја неце имати зељене ефекте.

Name

Директ

23.11.2019 19:52

Конкурс за звијезде гранта.

ОДГОВОРИТЕ