Ko će biti "dobitnik" budžetskih sredstava za podsticaje preduzeća?

Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske dijeliće u budućnosti podsticaje do 390. 000 maraka a za taj novac će moći konkurisati i preduzeća koja imaju samo jednog zaposlenog.

Republika Srpska 23.11.2019 | 09:58
Ko će biti "dobitnik" budžetskih sredstava za podsticaje preduzeća?
To je jedan od osnovnih uslova definisanih Pravilnikom o dodjeli podsticaja koji je nedavno stupio na snagu. Takođe, firma će morati da ima sjedište u RS te da posluje bez dugovanja za poreze i obaveze prema radnicima.

Novac je najmjenjen za društva iz prerađivačke industrije, te za preduzeća koja se bave vađenjem rude i kamena kao i proizvodnjom i snabdijevanjem električnom energijom bez obzira da li su u privatnom ili državnom vlasništvu.



Novčano će se podržati ulaganje u proizvodne pogone, mašine i opremu, licence i softvere, dok sa druge strane nije planirana podrška za kupovinu vozila za teretni saobraćaj i za sektor vađenja uglja.

“Cilj podsticaja je unapređenje poslovnih procesa i efikasnosti poslovanja radi unapređenja konkurentnosti”, navodi se u pravilniku.

Za podsticaje, privredno društvo će morati da izradi projekat sa poslovnim planom, metodologijom i projektnim aktivnostima a konačni sud daće stručna komisija koja će izvršiti bodovanje i napraviti rang listu.

Nakon potpisivanja ugovora, ministarstvo kontroliše da li se novac troši u skladu sa namjenom.

U Privrednoj komori Republike Srpske očekuju da najveći dio podsticaja bude raspoređen u realni sektor.

“Jako je važno da se kod raspodjele vodi briga o tome da su to preduzeća koja su pokazala i dokazala da su orjentisana na projekte koji se odnose na razvoj proizvodnog procesa, novih tehnologija i stručne radne snage”, kazao je Vladimir Blagojević, portparol komore.

(Capital)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Igor Dodik

23.11.2019 09:36

Sredstva će dobiti Igor Dodik. Kao i sva druga sredstva. On dobija za jabuke, pa za kompjutore, pa za elektronske bebe................ Nema sumnje sposoban dečko. Čestitam.Vladi, odnosno šefu straže im Milića i njemu.

ODGOVORITE
Name

Ре

23.11.2019 13:37

Можда ће ићи за шуме Српске, пошто су добијали паре из фода за лијечење дјеце , људи се почели изчлањивати из фонда кад су то чули.

Name

Igor

23.11.2019 09:41

Glasacka masinerija do posljednjeg Srbina .

ODGOVORITE
Name

zna se

23.11.2019 10:17

"podsticaji" za uzorne snsd-ovce

ODGOVORITE
Name

Dobiće

23.11.2019 11:24

onaj ko osigura da njegovi radnici glasaju za vladajuću mafiju.

ODGOVORITE
Name

Kakav podsticaj!!!

23.11.2019 13:57

Mislim da preduzecimane treba davati novac zapodsticaj, nego im treba stvarati uslove za stvaranje vece proizvodnje (smanjti poreske stope, olaksati uvoz opreme i repromaterijala i izvoz gotovih proizvoda) i onda ce oni sami stvoriti vecu kolicinu novca-i bice svima bolje. Na taj nacin ce SVI poslovati pod istim uslovima. Ovako, podjela ce biti selektivna, a potrosnja novaca od podsticaja nece imati zeljene efekte.

Name

Direkt

23.11.2019 19:52

Konkurs za zvijezde granta.

ODGOVORITE