Пирати са брода отели поморца из Зрењанина

Поморац Александар Терек из Зрењанина отет је заједно са још шесторицом колега са брода који је намирницама снабдјевао нафтну платформу у водама Екваторијалне Гвинеје, сазнаје “Блиц”.

Србија 23.11.2019 | 08:09
Пирати са брода отели поморца из Зрењанина
Како “Блиц” незванично сазнаје, Министарство иностраних послова Екваторијалне Гвинеје доставило је јуче дипломатским каналима званичницима у Србији информацију у којој се наводи да је до отмице дошло 20. новембра ујутру на броду “Ворден”, који снабдјева нафтне платформе на налазишту “Сафир”. Брод је напустио нафтно поље смјештено на 12 наутичких миља од обале и кренуо је према Луби, лучком граду на јужном острву Биоко, када је нападнут.



- Платформу су напали пирати који су кренули ка луци Луба и отели седморицу чланова посаде. Међу њима је и један српски држављанин, Александар Терек - каже наш извор.

Наше министарство спољних послова затражиће од амбасаде Екваторијалне Гвинеје званичне податке, а о овој информацији обавјештен је и српски почасни амбасадор Властимир Радовић.

За сада нема детаља о отмичарима и њиховим мотивима.

Искусан поморац

Терек више од 10 година уназад ради на прекоокеанским пловидбама. Поморски факултет завршио је у Котору, а осим за америчку компанију “Ексон мобајл”, на чијем се броду налазио када је киднапован, радио је и за познату туристички оријентисану компанију МСЦ, која путнике води на крстарења широм планете. Пре неколико година је и у српским медијима говорио о својим искуствима на пловидбама.

- У овом послу је најважније да послодавци стекну повјерење у тебе, јер док си на броду одговоран си за велике вриједности. Бродови на којима радим товаре од 5.000 до 14.000 контејнера, што значи да носе терет изнад 100.000 бруто регистарских тона. Сваки пропуст у машинском одјељењу могао би скупо да ме кошта. Нема ту много филозофије, радници на броду су ту због зараде, а послодавци их држе како би их са што мање трошкова што боље искористили. Теретњак је примјер глобализације и укрштање интереса јачих и слабијих – рекао је први бродски машинац Терек пре неколико година за “Политику”.

“Ексон мобајл” једна је од највећих мултинационалних компанија које се баве нафтом и гасом. Прошле године су имали приход од 279 милијарди долара.

Зона са најчешћим отмицама на свијету

Екваторијална Гвинеја налази се на јужном ободу Гвинејског залива, једног од свјетских жаришта за поморско пиратство. За првих девет мјесеци ове године, у овом региону забиљежено је чак 82 одсто отмица посада на свијету, саопштио је Међународни поморски биро.

Пирати у Гвинејском заливу понекад преусмјеравају бродове по неколико дана, довољно дуго да опљачкају терет и захтјевају откупнину прије него што ослободе чланове посаде.

Осморица успјела да умакну

Александар Терек отет је заједно са још неколико морнара. Како преноси агенција АП, киднаповани су и морнари из Јужноафричке Републике, Филипина и Камеруна. Првобитне незваничне информације да међу отетима има још српских држављана нису потврђене. На броду је било 15 чланова посаде, седморица су киднапована, док су осморица успјела да се сакрију, пренио је јужноафрички сајт ЕWН.

(Блиц)

Коментари / 0

Оставите коментар