Pirati sa broda oteli pomorca iz Zrenjanina

Pomorac Aleksandar Terek iz Zrenjanina otet je zajedno sa još šestoricom kolega sa broda koji je namirnicama snabdjevao naftnu platformu u vodama Ekvatorijalne Gvineje, saznaje “Blic”.

Srbija 23.11.2019 | 08:09
Pirati sa broda oteli pomorca iz Zrenjanina
Kako “Blic” nezvanično saznaje, Ministarstvo inostranih poslova Ekvatorijalne Gvineje dostavilo je juče diplomatskim kanalima zvaničnicima u Srbiji informaciju u kojoj se navodi da je do otmice došlo 20. novembra ujutru na brodu “Vorden”, koji snabdjeva naftne platforme na nalazištu “Safir”. Brod je napustio naftno polje smješteno na 12 nautičkih milja od obale i krenuo je prema Lubi, lučkom gradu na južnom ostrvu Bioko, kada je napadnut.- Platformu su napali pirati koji su krenuli ka luci Luba i oteli sedmoricu članova posade. Među njima je i jedan srpski državljanin, Aleksandar Terek - kaže naš izvor.

Naše ministarstvo spoljnih poslova zatražiće od ambasade Ekvatorijalne Gvineje zvanične podatke, a o ovoj informaciji obavješten je i srpski počasni ambasador Vlastimir Radović.

Za sada nema detalja o otmičarima i njihovim motivima.

Iskusan pomorac

Terek više od 10 godina unazad radi na prekookeanskim plovidbama. Pomorski fakultet završio je u Kotoru, a osim za američku kompaniju “Ekson mobajl”, na čijem se brodu nalazio kada je kidnapovan, radio je i za poznatu turistički orijentisanu kompaniju MSC, koja putnike vodi na krstarenja širom planete. Pre nekoliko godina je i u srpskim medijima govorio o svojim iskustvima na plovidbama.

- U ovom poslu je najvažnije da poslodavci steknu povjerenje u tebe, jer dok si na brodu odgovoran si za velike vrijednosti. Brodovi na kojima radim tovare od 5.000 do 14.000 kontejnera, što znači da nose teret iznad 100.000 bruto registarskih tona. Svaki propust u mašinskom odjeljenju mogao bi skupo da me košta. Nema tu mnogo filozofije, radnici na brodu su tu zbog zarade, a poslodavci ih drže kako bi ih sa što manje troškova što bolje iskoristili. Teretnjak je primjer globalizacije i ukrštanje interesa jačih i slabijih – rekao je prvi brodski mašinac Terek pre nekoliko godina za “Politiku”.

“Ekson mobajl” jedna je od najvećih multinacionalnih kompanija koje se bave naftom i gasom. Prošle godine su imali prihod od 279 milijardi dolara.

Zona sa najčešćim otmicama na svijetu

Ekvatorijalna Gvineja nalazi se na južnom obodu Gvinejskog zaliva, jednog od svjetskih žarišta za pomorsko piratstvo. Za prvih devet mjeseci ove godine, u ovom regionu zabilježeno je čak 82 odsto otmica posada na svijetu, saopštio je Međunarodni pomorski biro.

Pirati u Gvinejskom zalivu ponekad preusmjeravaju brodove po nekoliko dana, dovoljno dugo da opljačkaju teret i zahtjevaju otkupninu prije nego što oslobode članove posade.

Osmorica uspjela da umaknu

Aleksandar Terek otet je zajedno sa još nekoliko mornara. Kako prenosi agencija AP, kidnapovani su i mornari iz Južnoafričke Republike, Filipina i Kameruna. Prvobitne nezvanične informacije da među otetima ima još srpskih državljana nisu potvrđene. Na brodu je bilo 15 članova posade, sedmorica su kidnapovana, dok su osmorica uspjela da se sakriju, prenio je južnoafrički sajt EWN.

(Blic)

Komentari / 0

Ostavite komentar