Вучић Шпиглу: "Ја морам да мислим о Србији"

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ни не размишља да одустане од путовања у Русију и од разговора са руским председником Владимиром Путином.

Србија 22.11.2019 | 20:27
Вучић Шпиглу: "Ја морам да мислим о Србији"
Он је у интервјуу немачком недељнику Шпигл тако одговорио на питање да ли одустаје од сусрета са руским председником, након објављивања информације "да је руски обавештајац шпијунирао српску војску", и додао да Србија жели да са Русијом продуби добре и пријатељске односе.

"Наравно жели Србија да покаже да је независна земља и да зна да штити своју војну неутралност. Ми се одговорно и озбиљно опходимо са актуелном ситуацијом", објаснио је он.

Вучић је указао да су Срби и Руси одувек пријатељски народи и да је Србија спремна за добре односе, за шта се нада, да је спремна и Русија.

"Наравно да нам није лако оно што се управо десило. Али коју алтернативу смо имали него да изађемо у јавност. Морамо заштитити нашу земљу", казао је он.

На констатацију Шпигла да су у последње време спољнополитички потези Србије деловали као да земља проба да иде по жици између запада и истока Вучић је рекао да се наша земља и даље налази на путу у ЕУ, што је њен стратешки циљ.

"Међутим ми имамо добре односе са Кином и Русијом. Морамо преживети и пазити на интересе Србије", нагласио је он.

Упитан да ли је било потребно, и поред упозорења из Брисела, потписати споразум са Евроазијском унијом, Вучић је казао да Србија није постала чланица те уније, већ је само потписала привредни И споразум о слободној трговини, како би сир, јогурт, коњак могла продавати у Русији.

"Чим, односно ако уопште приступимо ЕУ, тај споразум ће постати беспредметан", указао је он додајући да и председник Русије зна да је тај споразум временски ограничен.

"Ја морам да мислим о Србији. Немамо приступа структурним фондовима ЕУ, за разлику од, на пример, Румуније, која је до сада 60 милијарди евра добила од ЕУ. И поред тога Србија има највећи привредни раст у Европи и четврту годину заредом има суфицит у буџету. Привлачимо више од половине свих страних директних инвестиција на Западном Балкану", објаснио је он.

(Курир)

Коментари / 0

Оставите коментар