Vučić Špiglu: "Ja moram da mislim o Srbiji"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ni ne razmišlja da odustane od putovanja u Rusiju i od razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Srbija 22.11.2019 | 20:27
Vučić Špiglu: "Ja moram da mislim o Srbiji"
On je u intervjuu nemačkom nedeljniku Špigl tako odgovorio na pitanje da li odustaje od susreta sa ruskim predsednikom, nakon objavljivanja informacije "da je ruski obaveštajac špijunirao srpsku vojsku", i dodao da Srbija želi da sa Rusijom produbi dobre i prijateljske odnose.

"Naravno želi Srbija da pokaže da je nezavisna zemlja i da zna da štiti svoju vojnu neutralnost. Mi se odgovorno i ozbiljno ophodimo sa aktuelnom situacijom", objasnio je on.

Vučić je ukazao da su Srbi i Rusi oduvek prijateljski narodi i da je Srbija spremna za dobre odnose, za šta se nada, da je spremna i Rusija.

"Naravno da nam nije lako ono što se upravo desilo. Ali koju alternativu smo imali nego da izađemo u javnost. Moramo zaštititi našu zemlju", kazao je on.

Na konstataciju Špigla da su u poslednje vreme spoljnopolitički potezi Srbije delovali kao da zemlja proba da ide po žici između zapada i istoka Vučić je rekao da se naša zemlja i dalje nalazi na putu u EU, što je njen strateški cilj.

"Međutim mi imamo dobre odnose sa Kinom i Rusijom. Moramo preživeti i paziti na interese Srbije", naglasio je on.

Upitan da li je bilo potrebno, i pored upozorenja iz Brisela, potpisati sporazum sa Evroazijskom unijom, Vučić je kazao da Srbija nije postala članica te unije, već je samo potpisala privredni I sporazum o slobodnoj trgovini, kako bi sir, jogurt, konjak mogla prodavati u Rusiji.

"Čim, odnosno ako uopšte pristupimo EU, taj sporazum će postati bespredmetan", ukazao je on dodajući da i predsednik Rusije zna da je taj sporazum vremenski ograničen.

"Ja moram da mislim o Srbiji. Nemamo pristupa strukturnim fondovima EU, za razliku od, na primer, Rumunije, koja je do sada 60 milijardi evra dobila od EU. I pored toga Srbija ima najveći privredni rast u Evropi i četvrtu godinu zaredom ima suficit u budžetu. Privlačimo više od polovine svih stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu", objasnio je on.

(Kurir)

Komentari / 0

Ostavite komentar