Додијељене награде "Оскар квалитета" за 2019. годину

На свечаности у Привредној комори Србије (ПКС) додељене су националне награде „Оскар квалитета" предузећима и установама чији рад карактерише посебан квалитет и пословна изврсност.

Србија 22.11.2019 | 10:01
Додијељене награде "Оскар квалитета" за 2019. годину
У оквиру свечаности која се одржава поводом Светског дана квалитета и Европске недеље квалитета, ПКС и Фондација за културу квалитета и изврсност (ФQЦЕ) под покровитељством Министарства привреде, 25. пут заредом уручени су „Оскари".

Награде су додељене у три категорије: реални сектор, јавни сектор и организације ван територије Србије.

Помоћник министра привреде у Сектору за квалитет и безбедност производа, Александар Старчевић, рекао је да се коришћењем нових стандарда, који су усклађени са европским, омогућава конкурентност наших предузећа на светском тржишту и њихов излазак ван граница земље.



Награда за пословну изврсност „Оскар квалитета" додељује се већ четврт века компанијама у Србији које унапређују своје пословне процесе, а вредновање постигнутих резултата обавља се на основу девет критеријума.

Кроз приказивање најбољих примера доброг пословања у пракси, и другим компанијама у Србији показује се где оне могу да усмере своје инвестиције и стратешке одлуке како би се унапредио пословни амбијент у земљи, каже руководилац Центра за животну средину, техничке прописе, квалитет и друштвену одговорност у ПКС Душан Стокић.

Шампиони изврсности у 2019. години у категорији реалног сектора су Општа болница „Медигруп" из Новог Београда, „Ресор" из Гаџиног Хана и „Беохемија" из Београда.

Специјална болница за рехабилитацију „Бања Ковиљача" апослутни је победник у категорији јавног сектора.

„Ова награда није мала ствар за установу која 70 одсто свог дохотка остварује на тржишту продајући своје услуге лечцења и рехабилитације", каже директор Специјалне болнице др Александар Јокић.



Годишње 400 запослених у овој болници лечи више од 23.000 пацијената, а здравствени туризам који је у порасту свуда у свету па и у Србији, каже, доприноси већем броју туриста у Бањи Ковиљачи.

Међутим, да би се туриста одлучио да користи услуге одређене бање, мора се, каже, улагати у квалитетну услугу.

Ова установа је протеклих година испунила низ међународних стандарда које примењују у лечењу, на здравље запослених на раду, исхрани пацијената, као и у услугама које пружају у спа центру ове бање.

У истој категорији јавног сектора, награде су добили Ветеринарски специјалистички институт „Јагодина" и београдски Аеродром „Никола Тесла".

Председник Стручног савета Фондације за културу квалитет и изврсност Милош Јелић каже да тржиште, како глобално тако и домаће, постаје све јаче, посебно када је реч о конкуренцији, што од компанија захтева високе међународне стандарде у пословању.

Упоређујући овогодишње такмичење са ранијим годинама, каже да су сви такмичари, односно установе и предузећа, имали јачу стратегију и лидерство него што је случај био раније и то је, указује Јелић, обележје овогодишњих „оскароваца".

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар