Dodijeljene nagrade "Oskar kvaliteta" za 2019. godinu

Na svečanosti u Privrednoj komori Srbije (PKS) dodeljene su nacionalne nagrade „Oskar kvaliteta" preduzećima i ustanovama čiji rad karakteriše poseban kvalitet i poslovna izvrsnost.

Srbija 22.11.2019 | 10:01
Dodijeljene nagrade "Oskar kvaliteta" za 2019. godinu
U okviru svečanosti koja se održava povodom Svetskog dana kvaliteta i Evropske nedelje kvaliteta, PKS i Fondacija za kulturu kvaliteta i izvrsnost (FQCE) pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede, 25. put zaredom uručeni su „Oskari".

Nagrade su dodeljene u tri kategorije: realni sektor, javni sektor i organizacije van teritorije Srbije.

Pomoćnik ministra privrede u Sektoru za kvalitet i bezbednost proizvoda, Aleksandar Starčević, rekao je da se korišćenjem novih standarda, koji su usklađeni sa evropskim, omogućava konkurentnost naših preduzeća na svetskom tržištu i njihov izlazak van granica zemlje.



Nagrada za poslovnu izvrsnost „Oskar kvaliteta" dodeljuje se već četvrt veka kompanijama u Srbiji koje unapređuju svoje poslovne procese, a vrednovanje postignutih rezultata obavlja se na osnovu devet kriterijuma.

Kroz prikazivanje najboljih primera dobrog poslovanja u praksi, i drugim kompanijama u Srbiji pokazuje se gde one mogu da usmere svoje investicije i strateške odluke kako bi se unapredio poslovni ambijent u zemlji, kaže rukovodilac Centra za životnu sredinu, tehničke propise, kvalitet i društvenu odgovornost u PKS Dušan Stokić.

Šampioni izvrsnosti u 2019. godini u kategoriji realnog sektora su Opšta bolnica „Medigrup" iz Novog Beograda, „Resor" iz Gadžinog Hana i „Beohemija" iz Beograda.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Banja Koviljača" aposlutni je pobednik u kategoriji javnog sektora.

„Ova nagrada nije mala stvar za ustanovu koja 70 odsto svog dohotka ostvaruje na tržištu prodajući svoje usluge lečcenja i rehabilitacije", kaže direktor Specijalne bolnice dr Aleksandar Jokić.



Godišnje 400 zaposlenih u ovoj bolnici leči više od 23.000 pacijenata, a zdravstveni turizam koji je u porastu svuda u svetu pa i u Srbiji, kaže, doprinosi većem broju turista u Banji Koviljači.

Međutim, da bi se turista odlučio da koristi usluge određene banje, mora se, kaže, ulagati u kvalitetnu uslugu.

Ova ustanova je proteklih godina ispunila niz međunarodnih standarda koje primenjuju u lečenju, na zdravlje zaposlenih na radu, ishrani pacijenata, kao i u uslugama koje pružaju u spa centru ove banje.

U istoj kategoriji javnog sektora, nagrade su dobili Veterinarski specijalistički institut „Jagodina" i beogradski Aerodrom „Nikola Tesla".

Predsednik Stručnog saveta Fondacije za kulturu kvalitet i izvrsnost Miloš Jelić kaže da tržište, kako globalno tako i domaće, postaje sve jače, posebno kada je reč o konkurenciji, što od kompanija zahteva visoke međunarodne standarde u poslovanju.

Upoređujući ovogodišnje takmičenje sa ranijim godinama, kaže da su svi takmičari, odnosno ustanove i preduzeća, imali jaču strategiju i liderstvo nego što je slučaj bio ranije i to je, ukazuje Jelić, obeležje ovogodišnjih „oskarovaca".

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar