Откривено ко је Србин на снимку са руским агентом

На снимку са руским војним обавјештајцем био је потпуковник Војске Србије З. К. и српске безбједносне службе провјеравају да ли је он за новац одавао повјерљиве податке, пишу Новости.

Србија 22.11.2019 | 08:34
Откривено ко је Србин на снимку са руским агентом
Лист такође наводи да се провјеравају и сазнања да је у цијели случај осим Руса Георгија Клебана и З.К. уплетено више особа. Према писању Новости, овај снимак из Земуна од прошле године није једини снимак на коме је потпуковник актер.

У средишту деликатне обавјештајно-политичке игре је бивши замјеник војног аташеа руске амбасаде у Београду, пуковник Георгиј Клебан и поменути З.К.

На снимку који је освануо на Јутјубу, забиљежен је сусрет руског агента и његове "српске везе", размјена кеса и примопредаја коверте са новцем.

Иза контроверзног видео клипа одмах по објављивању стао је и бугарски независни новинар Христо Грозев, на Западу познат као "борац за истину о штетном руском обавјештајном дјеловању", који је дао и дубље појашњење сусрета са снимка.

Посебан зачин овом случају, поред биографије проамеричког бугарског новинара, даје и сазнање да је снимак пустила у јавност румунска обавјештајна служба, која важи за једну од европских испостава америчких обавјештајаца, пишу Новости.

То је довољно за сумњу да је афера потекла са Запада, а да се њоме "пуца" на сарадњу, одбрамбену прије свега, Русије и Србије, као и војну неутралност Србије, наводи лист.

Активност страних служби у Србији, али и у читавом региону, повећана је већ дуже од годину дана, а спекулише се да је у Србији активно најмање 200 обавјештајаца. Међу најактивнијим службама на овим просторима је британски МИ6, чије је дјеловање углавном усмјерено на "сузбијање малигног утицаја Русије" на Балкану.

Они су, према сазнањима Новости, инсталирали логистичко обавјештајни центар у Сарајеву из којег покривају регион, а реактивирана су и два њихова обавјештајна центра у Београду. 

Додатна мотивација Британцима да утврде обавјештајне позиције у овом поднебљу јесте и то што би политички утицај могао да им се смањи због изласка из ЕУ. 

Британска обавјештајна служба има тесне везе са обавјештајном агенцијом БиХ, што је доспјело у јавност након избијања афере са прислушкивањем Милорада Додика, али преко њега и кључних људи Србије, укључујући предсједника Александра Вучића.

Осим на питање односа према Москви и Западу и покушаја да се Србија привуче на једну од ове двије стране, интересовање страних агената усмјерено је и на рјешавање проблема КиМ, напомиње лист.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Нешо

22.11.2019 09:01

Која је ово мућка. Ови се у БиХ приближавају НАТО и сад је ред да и Србија "закува" са Русијом. Све и један припадник ВС би Русима без паре динара рекао све "тајне".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алдони

22.11.2019 12:01

Јеси ли сигуран?