Otkriveno ko je Srbin na snimku sa ruskim agentom

Na snimku sa ruskim vojnim obavještajcem bio je potpukovnik Vojske Srbije Z. K. i srpske bezbjednosne službe provjeravaju da li je on za novac odavao povjerljive podatke, pišu Novosti.

Srbija 22.11.2019 | 08:34
Otkriveno ko je Srbin na snimku sa ruskim agentom
List takođe navodi da se provjeravaju i saznanja da je u cijeli slučaj osim Rusa Georgija Klebana i Z.K. upleteno više osoba. Prema pisanju Novosti, ovaj snimak iz Zemuna od prošle godine nije jedini snimak na kome je potpukovnik akter.

U središtu delikatne obavještajno-političke igre je bivši zamjenik vojnog atašea ruske ambasade u Beogradu, pukovnik Georgij Kleban i pomenuti Z.K.

Na snimku koji je osvanuo na Jutjubu, zabilježen je susret ruskog agenta i njegove "srpske veze", razmjena kesa i primopredaja koverte sa novcem.

Iza kontroverznog video klipa odmah po objavljivanju stao je i bugarski nezavisni novinar Hristo Grozev, na Zapadu poznat kao "borac za istinu o štetnom ruskom obavještajnom djelovanju", koji je dao i dublje pojašnjenje susreta sa snimka.

Poseban začin ovom slučaju, pored biografije proameričkog bugarskog novinara, daje i saznanje da je snimak pustila u javnost rumunska obavještajna služba, koja važi za jednu od evropskih ispostava američkih obavještajaca, pišu Novosti.

To je dovoljno za sumnju da je afera potekla sa Zapada, a da se njome "puca" na saradnju, odbrambenu prije svega, Rusije i Srbije, kao i vojnu neutralnost Srbije, navodi list.

Aktivnost stranih službi u Srbiji, ali i u čitavom regionu, povećana je već duže od godinu dana, a spekuliše se da je u Srbiji aktivno najmanje 200 obavještajaca. Među najaktivnijim službama na ovim prostorima je britanski MI6, čije je djelovanje uglavnom usmjereno na "suzbijanje malignog uticaja Rusije" na Balkanu.

Oni su, prema saznanjima Novosti, instalirali logističko obavještajni centar u Sarajevu iz kojeg pokrivaju region, a reaktivirana su i dva njihova obavještajna centra u Beogradu. 

Dodatna motivacija Britancima da utvrde obavještajne pozicije u ovom podneblju jeste i to što bi politički uticaj mogao da im se smanji zbog izlaska iz EU. 

Britanska obavještajna služba ima tesne veze sa obavještajnom agencijom BiH, što je dospjelo u javnost nakon izbijanja afere sa prisluškivanjem Milorada Dodika, ali preko njega i ključnih ljudi Srbije, uključujući predsjednika Aleksandra Vučića.

Osim na pitanje odnosa prema Moskvi i Zapadu i pokušaja da se Srbija privuče na jednu od ove dvije strane, interesovanje stranih agenata usmjereno je i na rješavanje problema KiM, napominje list.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Nešo

22.11.2019 10:01

Koja je ovo mućka. Ovi se u BiH približavaju NATO i sad je red da i Srbija "zakuva" sa Rusijom. Sve i jedan pripadnik VS bi Rusima bez pare dinara rekao sve "tajne".

ODGOVORITE
Name

Aldoni

22.11.2019 13:01

Jesi li siguran?