Смијењен Матић, стечајни управник Шећеране у БН

Окружни привредни суд Бијељина разрјешио је стечајног управника „Фабрике шећера Бијељина“ Небојшу Матића, због, како је наведено у Рјешењу, низа незаконитих одлука, исплаћивања себи награда и лажних путних налога, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 22.11.2019 | 08:24
Смијењен Матић, стечајни управник Шећеране у БН
За новог стечајног управника „Шећеране“ именован је Марко Крсмановић из Бијељине.

Матићу је наложено да Крсмановићу преда сву расположиву документацију и све информације о „Шећерани“, да га уведе у посјед њене имовине и пружи другу помоћ при преузимању дужности , те да сачине записник о примопредаји.

Матић је стечајни управник „Шећеране“ од новембра 2011. године.

Група повјерилаца је још у априлу ове године тражила разрјешење Матића наводећи да је учинио низ пропуста и незаконитости вршећи дужност стечајног управника.

У захтјеву су навели да, иако Матићу није одређена мјесечна аконтација, сам је себи одредио и исплаћивао награду као и друге пратеће трошкове, као и да је већи до архивске грађе прадао као отпадни папир, дао опрему приватном предузећу “Божић” која није била предмет изузимања по пресуди.

Наведено је да је за “Шећерану” наступила штета јер више од годину дана није имала струје што је неопходно за одређена постројења.



Суд је навео да је увидом у копије путних налога од новембра 2017. до почетка 2019. године Матић сачинио укупно 16 путних налога за које је узимао аконтације.

„Стечајни управник ничим није оправдао, ни стечајном судији, ни Одбору повјерилаца, потребу за тим путовањима, поготово за Београд, Бањалуку, Сарајево и Црну Гору јер је адвокатска канцеларија Шимрак из Херцег Новог овлаштена да заступа „Шећерану“ у поступку за утврђивање власништва апартмана у Бијелој и сва преписка је вођења електронском поштом, па се не види разлог толиких путовања стечајног управника“, наведено је у Рјешењу суда.

Додаје се да је обавеза стечајног управника обезбјеђивање и старање о имовини стечајног дужника, а не трошење стечајне масе за неоправдана путовања, што штети повјериоцима.



Матић је за ЦАПИТАЛ казао да ће се жалити на Рјешење стечајног судије о његовој смјени.

„Високом судском и тужилачком савјету БиХ поднијећу захтјев за смјену судије Алиде Нађ Мађарац са предмета „Фабрика шећера Бијељина“ у стечају“, рекао је кратко Матић.

„Фабрика шећера” у стечају је од 2015. године, а њена имовина нуђена је више пута на продају по почетној цијени од 10 милиона КМ. Стизале су понуде из Турске, Вијетнама, САД, Србије и БиХ, али ниједна још није реализована.

„Павгорд” је понудио пет милиона марака за куповину „Шећеране”, а банкар из Кине Драган Гуру Ђурагин рекао је да је спреман да имовину Фабрике шећера плати седам милиона КМ.

Медјутим, Скупштина повјерилаца бијељинске “Шећеране” одлучила је 8. новембра да буде расписан нови оглас за продају те Фабрике шећера с почетном цијеном од 9,5 милиона КМ. Ако не буде купаца цијена “Шећеране” падаће сваких 15 дана за 500.000 КМ.

(Цапитал)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Бијељина

22.11.2019 12:16

Никад није ни требао бити на том мјесту. Не компетентан човек

ОДГОВОРИТЕ