Smijenjen Matić, stečajni upravnik Šećerane u BN

Okružni privredni sud Bijeljina razrješio je stečajnog upravnika „Fabrike šećera Bijeljina“ Nebojšu Matića, zbog, kako je navedeno u Rješenju, niza nezakonitih odluka, isplaćivanja sebi nagrada i lažnih putnih naloga, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska 22.11.2019 | 08:24
Smijenjen Matić, stečajni upravnik Šećerane u BN
Za novog stečajnog upravnika „Šećerane“ imenovan je Marko Krsmanović iz Bijeljine.

Matiću je naloženo da Krsmanoviću preda svu raspoloživu dokumentaciju i sve informacije o „Šećerani“, da ga uvede u posjed njene imovine i pruži drugu pomoć pri preuzimanju dužnosti , te da sačine zapisnik o primopredaji.

Matić je stečajni upravnik „Šećerane“ od novembra 2011. godine.

Grupa povjerilaca je još u aprilu ove godine tražila razrješenje Matića navodeći da je učinio niz propusta i nezakonitosti vršeći dužnost stečajnog upravnika.

U zahtjevu su naveli da, iako Matiću nije određena mjesečna akontacija, sam je sebi odredio i isplaćivao nagradu kao i druge prateće troškove, kao i da je veći do arhivske građe pradao kao otpadni papir, dao opremu privatnom preduzeću “Božić” koja nije bila predmet izuzimanja po presudi.

Navedeno je da je za “Šećeranu” nastupila šteta jer više od godinu dana nije imala struje što je neophodno za određena postrojenja.Sud je naveo da je uvidom u kopije putnih naloga od novembra 2017. do početka 2019. godine Matić sačinio ukupno 16 putnih naloga za koje je uzimao akontacije.

„Stečajni upravnik ničim nije opravdao, ni stečajnom sudiji, ni Odboru povjerilaca, potrebu za tim putovanjima, pogotovo za Beograd, Banjaluku, Sarajevo i Crnu Goru jer je advokatska kancelarija Šimrak iz Herceg Novog ovlaštena da zastupa „Šećeranu“ u postupku za utvrđivanje vlasništva apartmana u Bijeloj i sva prepiska je vođenja elektronskom poštom, pa se ne vidi razlog tolikih putovanja stečajnog upravnika“, navedeno je u Rješenju suda.

Dodaje se da je obaveza stečajnog upravnika obezbjeđivanje i staranje o imovini stečajnog dužnika, a ne trošenje stečajne mase za neopravdana putovanja, što šteti povjeriocima.Matić je za CAPITAL kazao da će se žaliti na Rješenje stečajnog sudije o njegovoj smjeni.

„Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH podnijeću zahtjev za smjenu sudije Alide Nađ Mađarac sa predmeta „Fabrika šećera Bijeljina“ u stečaju“, rekao je kratko Matić.

„Fabrika šećera” u stečaju je od 2015. godine, a njena imovina nuđena je više puta na prodaju po početnoj cijeni od 10 miliona KM. Stizale su ponude iz Turske, Vijetnama, SAD, Srbije i BiH, ali nijedna još nije realizovana.

„Pavgord” je ponudio pet miliona maraka za kupovinu „Šećerane”, a bankar iz Kine Dragan Guru Đuragin rekao je da je spreman da imovinu Fabrike šećera plati sedam miliona KM.

Medjutim, Skupština povjerilaca bijeljinske “Šećerane” odlučila je 8. novembra da bude raspisan novi oglas za prodaju te Fabrike šećera s početnom cijenom od 9,5 miliona KM. Ako ne bude kupaca cijena “Šećerane” padaće svakih 15 dana za 500.000 KM.

(Capital)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Bijeljina

22.11.2019 13:16

Nikad nije ni trebao biti na tom mjestu. Ne kompetentan čovek

ODGOVORITE