Вучић: Увјерен сам да Путин није био обавијештен

-Суочени смо са офанзивним деловањима обавештајних служби, каже председник Србије након седнице Савета за националну безбедност.

Србија 21.11.2019 | 20:33
Вучић: Увјерен сам да Путин није био обавијештен
Седница савета за националну безбедност, којом је председавао председник Србије Александар Вучић, почела је данас у 18 сати.

Вучић је седницу заказао поводом могуће обавештајне афере, чији су актери руски обавештајац и наводно један српски безбедњак, а након седнице Савета биће познато више детаља о овом случају чију позадину, по налогу председника, истражују српске безбедносне службе.

"Раде са два циља. Једно је прикупљање обавештајних података да би утицали на промену политике Србије, а друго је сагледавање моћи и капацитета Србије, како би смањили деловање Србије. У складу са тим ми смо мере наше контраобавештајне заштите ојачали последњих година. Највише у интересу наше војске. Користе боље и веће мере заштите од обавештајних деловања"рекао је председник Вучић.

"Да обичном наорду у две речи кажем- значајан број земаља из региона, али и велике силе, некада легалним, а некада нелегалним путем, жели да дође до сазнањиа о Војсци Србије, о нашој опреми, али и до различитих других података", каже председник..

"Ми смо наше мере контраобавештајне службе јачали", додаје.

Наше обавештајне службе су дошле до сазнања да ће се у Земуну негде око 18.00 часова, потпуковник српске војске З.К. састати са потпуковником руске федерације Клебан, али објављени снимак није напшравила наша служба.

"Снимак није направила наша обавештајна агенција. Снимак је настао 24.12.2018. године, када су пратећи наше службе дошли до података да су у Земуну потпуковник Србије З.К. око 18 сати састати са обавештајцем Русије у Земуну. У Земуну су уочена 3 мушка лица из аудија. Нашли су се код јавног паркинга 'Капетанија', а онда отишли до пивнице 'Црна овца'", рекао је Вучић..

"Тај састанак је почео у 18.07", каже председник.

Како наводи председник, потпуковник З.К. је раније био објекат обраде, и тада је већ уочено да се састаје са руским обавештајцима.

Према речима председника, 2012. године био је у контакту са хрватским обавештајним службама, јер је требало да буде посредник приликом предаје докуметана о ратовима у Хрватској.

О односима са Русијом, председник каже не заборављамо 2015. и шта је Путин за нас учинио, као ни све што је Русија за нас урадила. Србија није увела санкције Русији, и није никада гласала против Русије, и верује да "Путин није био обавештен".

Председник каже да је имао само једно питање за наше руске пријатеље.

"Само сам питао Зашто? Нисам видео логику у томе", рекао је.

"Србија своју политику неће окретати, и неће у НАТО, као што неће ни у ОДКБ, и неке друге, али учврстићемо наше позиције неутралности и самосталности", каже.

Како каже захвалан за оредн који је добио од Путина, и уложиће и лични ауторитет да наши односи буду још бољи.

"Знајући како се делимо: за Русе или за Американце, моја порука је да сам изабран за председника Србије да штитим наше интересе".

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јоја

21.11.2019 20:29

са русима треба сарадјивати ...

ОДГОВОРИТЕ