Vučić: Uvjeren sam da Putin nije bio obaviješten

-Suočeni smo sa ofanzivnim delovanjima obaveštajnih službi, kaže predsednik Srbije nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Srbija 21.11.2019 | 20:33
Vučić: Uvjeren sam da Putin nije bio obaviješten
Sednica saveta za nacionalnu bezbednost, kojom je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, počela je danas u 18 sati.

Vučić je sednicu zakazao povodom moguće obaveštajne afere, čiji su akteri ruski obaveštajac i navodno jedan srpski bezbednjak, a nakon sednice Saveta biće poznato više detalja o ovom slučaju čiju pozadinu, po nalogu predsednika, istražuju srpske bezbednosne službe.

"Rade sa dva cilja. Jedno je prikupljanje obaveštajnih podataka da bi uticali na promenu politike Srbije, a drugo je sagledavanje moći i kapaciteta Srbije, kako bi smanjili delovanje Srbije. U skladu sa tim mi smo mere naše kontraobaveštajne zaštite ojačali poslednjih godina. Najviše u interesu naše vojske. Koriste bolje i veće mere zaštite od obaveštajnih delovanja"rekao je predsednik Vučić.

"Da običnom naordu u dve reči kažem- značajan broj zemalja iz regiona, ali i velike sile, nekada legalnim, a nekada nelegalnim putem, želi da dođe do saznanjia o Vojsci Srbije, o našoj opremi, ali i do različitih drugih podataka", kaže predsednik..

"Mi smo naše mere kontraobaveštajne službe jačali", dodaje.

Naše obaveštajne službe su došle do saznanja da će se u Zemunu negde oko 18.00 časova, potpukovnik srpske vojske Z.K. sastati sa potpukovnikom ruske federacije Kleban, ali objavljeni snimak nije napšravila naša služba.

"Snimak nije napravila naša obaveštajna agencija. Snimak je nastao 24.12.2018. godine, kada su prateći naše službe došli do podataka da su u Zemunu potpukovnik Srbije Z.K. oko 18 sati sastati sa obaveštajcem Rusije u Zemunu. U Zemunu su uočena 3 muška lica iz audija. Našli su se kod javnog parkinga 'Kapetanija', a onda otišli do pivnice 'Crna ovca'", rekao je Vučić..

"Taj sastanak je počeo u 18.07", kaže predsednik.

Kako navodi predsednik, potpukovnik Z.K. je ranije bio objekat obrade, i tada je već uočeno da se sastaje sa ruskim obaveštajcima.

Prema rečima predsednika, 2012. godine bio je u kontaktu sa hrvatskim obaveštajnim službama, jer je trebalo da bude posrednik prilikom predaje dokumetana o ratovima u Hrvatskoj.

O odnosima sa Rusijom, predsednik kaže ne zaboravljamo 2015. i šta je Putin za nas učinio, kao ni sve što je Rusija za nas uradila. Srbija nije uvela sankcije Rusiji, i nije nikada glasala protiv Rusije, i veruje da "Putin nije bio obavešten".

Predsednik kaže da je imao samo jedno pitanje za naše ruske prijatelje.

"Samo sam pitao Zašto? Nisam video logiku u tome", rekao je.

"Srbija svoju politiku neće okretati, i neće u NATO, kao što neće ni u ODKB, i neke druge, ali učvrstićemo naše pozicije neutralnosti i samostalnosti", kaže.

Kako kaže zahvalan za oredn koji je dobio od Putina, i uložiće i lični autoritet da naši odnosi budu još bolji.

"Znajući kako se delimo: za Ruse ili za Amerikance, moja poruka je da sam izabran za predsednika Srbije da štitim naše interese".

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Joja

21.11.2019 20:29

sa rusima treba saradjivati ...

ODGOVORITE