Кривичне пријаве због шверца оружја у ЗГ

Хрватска полиција је надлежном државном тужилаштву поднијела кривичне пријаве против шест мушкараца због недозвољеног посједовања, израде и набавке оружја и експлозивних материја, а међу њима су три пилота која су војним хеликоптером превозили шверцера оружја.

Регион 21.11.2019 | 19:26
Кривичне пријаве због шверца оружја у ЗГ
Претресом је код пилота пронађена муниција војног поријекла и то 6.593 комада муниције калибра 5,56 милиметара, 31 комад калибра 12,7 "50 БМГ", 908 комада калибра 7,62 милиметара, 416 комада калибра 7,9 милиметара, те више шаржера за муницију који примају већи број метака.

Кривичне пријаве прво су поднесене против четири хрватска држављанина од 36, 40, 41 и 42 године, а двојица од њих пријављени су и за прекршаје из Закона о посједовању оружја, јавио је "Индекс".

Накнадним истраживањем пријављена су још два хрватска држављанина од 46 и 52 година, такође, због недозвољеног посједовања, израде и набавке оружја и експлозивних материја.

Предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић осудила је овај скандал, истакавши да је ријеч о озбиљном инциденту и да су овакве појаве у Оружаним снагама неприхватљиве и недопустиве.

"Ријеч је о озбиљном инциденту који је обухватио читав низ незаконитих и невојничких поступака појединаца из састава 93. ваздухопловне базе. Не може бити ни најмање толеранције за овакве поступке", наведено је у саопштењу из кабинета предсједника Хрватске.

У саопштењу се истиче да је, осим кривичне, потребно утврдити и дисциплинску одговорност умјешаних припадника Хрватске војске, као и одговорност припадника из командне линије.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар