Krivične prijave zbog šverca oružja u ZG

Hrvatska policija je nadležnom državnom tužilaštvu podnijela krivične prijave protiv šest muškaraca zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavke oružja i eksplozivnih materija, a među njima su tri pilota koja su vojnim helikopterom prevozili švercera oružja.

Region 21.11.2019 | 19:26
Krivične prijave zbog šverca oružja u ZG
Pretresom je kod pilota pronađena municija vojnog porijekla i to 6.593 komada municije kalibra 5,56 milimetara, 31 komad kalibra 12,7 "50 BMG", 908 komada kalibra 7,62 milimetara, 416 komada kalibra 7,9 milimetara, te više šaržera za municiju koji primaju veći broj metaka.

Кrivične prijave prvo su podnesene protiv četiri hrvatska državljanina od 36, 40, 41 i 42 godine, a dvojica od njih prijavljeni su i za prekršaje iz Zakona o posjedovanju oružja, javio je "Indeks".

Naknadnim istraživanjem prijavljena su još dva hrvatska državljanina od 46 i 52 godina, takođe, zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavke oružja i eksplozivnih materija.

Predsjednik Hrvatske Кolinda Grabar Кitarović osudila je ovaj skandal, istakavši da je riječ o ozbiljnom incidentu i da su ovakve pojave u Oružanim snagama neprihvatljive i nedopustive.

"Riječ je o ozbiljnom incidentu koji je obuhvatio čitav niz nezakonitih i nevojničkih postupaka pojedinaca iz sastava 93. vazduhoplovne baze. Ne može biti ni najmanje tolerancije za ovakve postupke", navedeno je u saopštenju iz kabineta predsjednika Hrvatske.

U saopštenju se ističe da je, osim krivične, potrebno utvrditi i disciplinsku odgovornost umješanih pripadnika Hrvatske vojske, kao i odgovornost pripadnika iz komandne linije.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar